Apple позволи на потребителите от ЕС да изтеглят и инсталират

...
Apple позволи на потребителите от ЕС да изтеглят и инсталират
Коментари Харесай

Това се очакваше: Apple разреши на потребителите от ЕС да изтеглят приложения от уеб сайтовете на разработчиците

Apple разреши на потребителите от Европейски Съюз да изтеглят и конфигурират приложения непосредствено от уеб уеб страниците на разработчиците, заобикаляйки App Store. Разработчиците ще би трябвало да дават отговор на избрани условия и да получат позволение от Apple. Но значимото е, че потребителите на iPhone в Европейски Съюз ще могат да изтеглят и конфигурират приложения от уеб уеб страниците на фирмите.

Досега Apple с всички сили се бореше против инсталирането на приложения, които заобикалят формалния магазин. Това ѝ позволяваше на процедура да управлява и насочва паричните потоци в платформата. Законът за цифровите пазари (DMA) обаче промени нещата. С него се постановат отговорности на софтуерните колоси, с които законодателите целят да насърчат здравословната конкуренция и да защитят потребителите от злоупотреби.

Представител на Apple съобщи пред медиите, че разработчиците, които желаят да популяризират своите приложения непосредствено, могат да се възползват от тази опция във втората бета версия на iOS 17.5. За задачата те ще би трябвало да се съгласят с новите условия на Apple за Европейски Съюз, в това число с „ софтуерна такса “ от 0,5 евро за всяка апаратура на приложение при над един милион съоръжения през последните 12 месеца. Независимо от метода на разпространяване. Единственият метод да се избегне това е да се откажете от новите условия на Apple, а оттова и от опциите на новия Закон за цифровите пазари.

За да разпространявате приложенията непосредствено, е належащо да не нарушавате изискванията за съдействие с Apple. Както и да потвърдите готовността си да разрешавате разногласията, свързани с интелектуалната благосъстоятелност, да разглеждате настояванията на управляващите за унищожаване на информация и да предоставяте техническа поддръжка на потребителите. Освен това Apple би трябвало да ревизира дали приложението не съдържа злотворен код. Този автоматизиран развой незнайно за какво се назовава „ нотариална легализация “. По този метод Apple продължава да упорства, че изтеглянето на приложения, заобикаляйки формалния магазин, е рисково.

Първият път, когато консуматор на iOS се опита да изтегли приложение от уеб страницата на разработчика, той ще би трябвало да даде позволение за инсталирането му. Настоящата версия на механизма принуждава потребителя да удостовери разрешението за инсталиране на приложения от трети страни няколко пъти. Но по-късно процесът е видимо по-опростен. Apple ще уведоми потребителя, че „ актуализациите и покупките са отговорност на разработчика “, а също по този начин ще го подкани да „ ревизира информацията за приложението “. Според компанията всички гореизброени дейности са рационални ограничения за сигурност, съобразени с условията на DMA.

Критиците на този метод към този момент обявиха, че с многочислените си предизвестия Apple сплашва потребителите и ги принуждава да отхвърлят да изтеглят приложения отвън формалния магазин. Европейската комисия също има някои искания към Apple, което е провокирало следствие. По-конкретно Европейската комисия има намерение да ревизира валидността на въведените от Apple комисиони.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР