Apple е една от последните компании, която забранява на служителите

...
Apple е една от последните компании, която забранява на служителите
Коментари Харесай

На служителите на Apple е забранено да използват ChatGPT заради опасения от изтичане на данни

Apple е една от последните компании, която не разрешава на чиновниците си да употребяват ChatGPT. Чатботът на OpenAI съхранява диалозите на потребителите, с цел да образова системите за изкуствен интелект на компанията.

Емил Василев преди 5 минути 2 Сподели

Най-четени

IT НовиниДаниел Десподов - 17:12 | 16.05.2023

Най-големият в света аероплан за първи път изстрелва първообраз на хиперзвукова ракета

IT НовиниДаниел Десподов - 17:29 | 17.05.2023

DARPA подготвя тестванията на първообраз на напълно нов тип аероплан без обичайно външно ръководство

ТелефониДаниел Десподов - 11:41 | 17.05.2023

Гугъл приготвя нова функционалност, която трансформира Android смарт телефоните във видеорегистратори

Емил Василевhttps://www.kaldata.com/

Apple забрани на чиновниците си да употребяват принадлежности с изкуствен интелект, като ChatGPT на OpenAI, заради опасения, че поверителната информация, въведена в тези системи ще бъде изпусната в пространството или събрана с някаква цел.

Според отчет на The Wall Street Journal, чиновниците на Apple също са били предизвестени да не употребяват асистента за програмиране с изкуствен интелект Copilot на GitHub. Репортерът на Bloomberg Марк Гурман заяви в Twitter, че ChatGPT е в листата на Apple с стеснен за потребление програмен продукт от месеци.

Apple има основателна причина да бъде внимателна. По подразбиране OpenAI съхранява всички взаимоотношения сред потребителите и чатбота. Тези диалози се събират за образование на системите на OpenAI и могат да бъдат проверявани от модераторите за нарушение на изискванията и услугите на компанията.

През април OpenAI започва функционалност, която разрешава на потребителите да изключат историята на чата (малко откакто разнообразни страни от Европейски Съюз започнаха да проверяват инструмента за евентуални нарушавания на поверителността), само че даже и с задействана тази конфигурация OpenAI към момента резервира диалозите в продължение на 30 дни с опция да ги прегледа „ за корист “, преди да ги изтрие дефинитивно.

Като се има поради полезността на ChatGPT за задания като възстановяване на кода, Apple може би с право се тормози, че чиновниците ѝ ще вкарват в системата информация за поверителни планове, като по-късно тази информация може да бъде забелязана от някой от модераторите на OpenAI. Проучванията демонстрират, че е допустимо да се извличат данни за образование от някои езикови модели, като се употребява интерфейсът на чата, макар че няма доказателства, че самият ChatGPT е уязвим за такива офанзиви.

Apple надалеч не е единствената компания, която вкарва сходна възбрана. Някои от фирмите които започнаха сходни дейности са JP Morgan, Verizon и Amazon.

Забраната на Apple обаче е забележителна, като се има поради, че през вчерашния ден OpenAI пусна ChatGPT като приложение за iOS. Приложението е гратис за потребление, поддържа гласово въвеждане и е налично единствено в Съединени американски щати към този момент. От OpenAI настояват, че скоро ще пуснат приложението и в други страни, както и версия за Android.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР