Апостол Павел е последовател на Исус Христос, който приема християнството

...
Апостол Павел е последовател на Исус Христос, който приема християнството
Коментари Харесай

Кой е Апостол Павел?

Апостол Павел е почитател на Исус Христос, който приема християнството по пътя към Дамаск, до момента в който преследва почитатели на новата вяра. Както обаче ще забележим, Павел е разказан и като един от основоположниците на религията.

Учените му приписват написването на седем книги от Новия Завет. Той е бил авторитетен преподавател и мисионер в огромна част от Мала Азия и днешна Гърция.

Според учени Апостол Павел е роден някъде сред 5 година прочие Хр. и 5 година сл. Хр. и е умрял някъде към 64-67 година сл. Хр. Въпреки че е съвременник на Исус, двамата в никакъв случай не се срещат.

Преди да стане почитател на Исус, Павел е бил правоверен евреин, велзевул като татко си. Той произлиза от богобоязливо семейство и е обучаван от почитан евреин.

Павел е роден в Тарс, проспериращ град в една от римските провинции. Поради тази причина той има римско поданство и избрани привилегии, което му дава отбрана.

В Деяние 25 да вземем за пример се споделя по какъв начин Павел е изправен пред съда, където неговите обвинители желаят той да бъде приет за отговорен и погубен. Павел обаче употребява римското си поданство, с цел да изиска да бъде изслушан от самия император. Нещо, което би било отказано на не римски жител.

Преследвач на християни

 Йерусалим

Като велзевул Павел гледал на християните като на камшик против юдаизма, като хора, които хулят Бога и заблуждават хората в своята праведност. За него Исус бил просто човек и с право бил екзекутиран, тъй като се считал за Бог.

Той става печално прочут като гонител на християни и даже след покръстването му доста от тях не му имат вяра.

Основател на християнската черква

След като приема християнството, Павел стартира да проповядва обществено и бързо се трансформира в един от най-хубавите. Той се трансформира във видна християнска фигура и сполучливо предава Евангелието на нееврейските общности.

Павел се трансформира в деятел на езичниците (наречен по този начин от останалите апостоли).

Той основава редица църкви в голям брой страни в Европа и Мала Азия, главно в райони, където никой християнин не е стъпвал преди него. Където и да отидел, Павел създавал нови християнски общности и помагал на тези новопокръстени вярващи да се развиват независимо.

Той постоянно кореспондира с тези новоосновани църкви и ги посещава толкоз постоянно, колкото може. Понякога те го поддържат и финансово, с цел да може да продължи служението си другаде.

Апостол Павел и чудесата

Има няколко чудеса, които директно се свързват с името на Павел, а точно:

• краткотрайно ослепил магьосник;

• изцелил човек сакат по рождение;

• възкресил мъж от Евтих;

• изцелил човек с тресчица и дизентерия.

Смъртта на деятел Павел

Библията не ни дава информация по какъв начин е починал Павел, само че съгласно някои ранно-църковни текстове той е бил обезглавен (вероятно от император Нерон). Ватикана твърди, че останките на Павел се намират в мраморен саркофаг, открит при разкопки наоколо до място, описвано като лобното на Павел от Йероним и Кай. Направени са въглеродни датировки, които потвърждават, че саркофагът е от 1 или 2 век.

Въпреки че в никакъв случай не среща персонално Исус и не става директен очевидец на неговото обучение, деятел Павел е съдействал доста за растежа на християнската черква. Може би повече от всеки различен.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР