Апостол Андрей е брат на Петър. Той е един от

...
Апостол Андрей е брат на Петър. Той е един от
Коментари Харесай

Св. всехвален апостол Андрей Първозвани

Апостол Андрей е брат на Петър. Той е един от светците-покровители на Русия и светецът-покровител на Шотландия.

Нарича се Първозван, тъй като пръв от апостолите е извикан да тръгне след Христа. Андреевден е директно обвързван в националния календар с визиите за преход от есента към зимата.

Вярва се, че Свети Андрей е настойник на мечката и неин повелител. В доста предания се споделя, че той се явява пред хората, яхнал мечка, прогонвайки зимата и дългите нощи. Българите назовават празника Едрей, Едринден или Мечкин ден. Според националните възгледи и знания в региона на астрономията на този ден стартира повишаването на деня. Българската сентенция гласи, че " На Едрей денят стартира да наедрява колкото едно просено зърно (житно зърно, маково зърно или синапено зърно) ".

Името на Св. Андрей постоянно се среща в Евангелието. За него се загатва в описа за нахранването на народа с пет хляба. От ранни години Андрей жадувал за божествената истина и когато Йоан Кръстител се явил в Юдея, той станал един от неговите възпитаници. Андрей стоял на брега на Йордан, когато Йоан Предтеча, акцентирайки на народа минаващия Исус, споделил: " Ето агнецът Божий! ". Като чул тези думи, Андрей тръгнал след Спасителя и прекарал с него целия ден. След това отишъл да откри брат си Симон (Петър) и му съобщил радостната новина: " Намерихме Месия! " и го довел при Христа. Двамата братя продължавали своя предходен живот и се занимавали с лов на риба. Те били родом от Витсаида. По-късно Спасителят ги видял един път на Галилейското море и им споделил: " Вървете след мене, и аз ще ви направя ловци на индивиди ". Оттогава те на всички места следвали Христос и били очевидци на неговите чудеса, гибел и Възкресение.

Имен ден честват Андреа, Андрей, Андрейка, Андрея, Андриян, Андрияна, Андро, Дешка, Първан, Силен, Храбрин, Храбър.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР