Апокалиптична“ прашна буря, градушки и порои връхлетяха засегнатите от сушата

...
Апокалиптична“ прашна буря, градушки и порои връхлетяха засегнатите от сушата
Коментари Харесай

„Апокалиптична“ прашна буря с градушки и порои в Австралия

„ Апокалиптична “ прашна стихия, градушки и порои връхлетяха засегнатите от сушата региони на Австралия през уикенда, като гръмотевици и гигантска градушка удариха източното крайбрежие, до момента в който рисковите метеорологични модели се сблъскаха в опустошената от огън държава-континент, написа Агенция Франс Прес.

Южният град на Мелбърн беше ударен от голяма градушка в неделя, а над опустошените от пожар елементи от щата Виктория за една нощ паднаха значителни превалявания, което провокира нови предизвестия за рисково време.

От октомври Австралия е връхлетяна от невиждан сезон на стихии, а обстановката се утежнява в допълнение от климатичните промени.

Огромни площи от страната са изгорели, стотици милиони животни са починали, повече от 2000 домове са разрушени и минимум 29 души са станали жертва на пламъците.

Драматични фрагменти, снимани през уикенда в западната част на Нов Южен Уелс, демонстрират солидна стена от прахуляк, която се носи из отдалечени градове. Местните поданици оповестяват, че измежду бял ден е станало доста мрачно.

Силните стихии и градушка удариха и столицата Канбера в понеделник, като фрагменти демонстрират, че бурята е изпочупила клони на дървета. Аварийните служби предизвестиха хората там да “стоят надалеч от дървета и електропроводи ”.

Бюрото по метеорология прикани жителите на югоизточната част на Нов Южен Уелс да бъдат “добре готови ” за наближаващата стихия.

“Силните гръмотевични стихии евентуално ще доведат до рискови, локално разрушителни ветрове, огромни, евентуално великански градушки и значителни превалявания, които могат да провокират наводнения в региона през идващите няколко часа ”, се споделя в изказване.

Влажното време донесе облекчение на доста места, наранени от пожари по източния бряг, само че управляващите не престават да са нащрек, предупреждавайки, че до края на сезона на пожарите към момента има седмици. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР