Апелативният съд във Варна потвърди определението на Окръжния съд в

...
Апелативният съд във Варна потвърди определението на Окръжния съд в
Коментари Харесай

Домашен арест за 18-годишния дрогиран шофьор, убил млада жена в Шумен

Апелативният съд във Варна удостовери определението на Окръжния съд в Шумен, с което под домакински арест е бил подложен лидерът на транспортно средство, който провокира злополука в Шумен, довела до гибелта на една жена и телесна щета на друга . Това оповестиха от пресцентъра на Варненския апелативен съд.

22-годишна жена почина при злополука на 28 септември вечерта на кръгово кръстовище на бул. „ Симеон Велики “ в Шумен. Окръжният съд в града дефинира мярка за неотклонение „ домакински арест “ на 18-годишния Жечко Кюркчиев, обвинен за причиняването на тежкото пътно произшествие.

Веднага след злополуката гимназистът бил тестван за приложимост на алкохол и наркотични субстанции, като тестът за опиати е отчела позитивен резултат . При разглеждането на мярката за неотклонение от Шуменския областен съд е показан химически разбор на взетите биологични проби, които не са посочили съществуване на неразрешени субстанции.

На младия мъж е повдигнато обвиняване за нарушавания на разпоредбите за придвижване по пътищата: управлявал лек автомобил със скорост доста надхвърляща позволената, след приложимост на наркотични субстанции и навлязъл в кръстовище с кръгово придвижване, без да пропусне намиращия се там лек автомобил. В резултат позволил ПТП и по несъобразителност предизвикал гибелта на един човек и междинни телесни повреди на различен.

В днешното правосъдно съвещание прокуратурата показа изводи по две съдебно-химически експертизи - на биологични проби и на устройството, с което е изработен първичният тест. По нито един от обектите не са открити наркотични субстанции. Въпреки това представителят на Апелативната прокуратура настоя по отношение на Жечко Кюркчиев да бъде взета най-тежката мярка за неотклонение, поради извънредно високата социална заплаха на действието. Според държавното обвиняване, Шуменският областен съд не е взел поради държанието му като лидер на ПТП, а точно, че е карал през съвсем целия ден, а сега преди произшествието - със скорост доста над рестриктивните мерки, отклонил е вниманието си директно преди случая.

Защитата е съгласна, че съществуването на наркотични субстанции при ръководство на МПС сочи повишена социална заплаха на дееца, само че в тази ситуация две поредни съдебно-химически експертизи откриват, че Жечко не е използвал неразрешени вещества. Адвокатът посочи извънредно ниската социална заплаха на доверителя си – той е преди малко навършил пълноправие, възпитаник с доста добър триумф и доста положителни данни за личността му.

 Определението е дефинитивно и не предстои на обжалване .
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР