Апелативният съд на САЩ отхвърли искане на бившия президент Доналд

...
Апелативният съд на САЩ отхвърли искане на бившия президент Доналд
Коментари Харесай

Тръмп няма да получи президентски имунитет. Какво означава това за участието му в изборите

Апелативният съд на Съединени американски щати отхвърли искане на някогашния президент Доналд Тръмп да получи имунитет против наказателни обвинявания, пред които е изправен. За това заяви Ройтерс във вторник.

Новината идва на фона на поредност обвинявания и каузи, заведени против Тръмп. Те са свързани с неговата роля в безредиците след последните президентски избори през 2020 година и в във Вашингтон през януари 2021 година Смята се, че Тръмп целеустремено се е опитвал да осуети провалянето си на изборите, които бяха извоювани от съперника му Джо Байдън .

Целта на обвиняванията е Тръмп избори за президент. Засега той се обрисува като любимец за номинацията на Републиканската партия и.

С изказванието, че не може да бъде преследван, защото обвиняванията против него са свързани с формалните му отговорности като президент на Съединени американски щати, Тръмп се опита да получи широкообхватен имунитет. Тричленен състав на Апелативния съд отхвърли това искане.

„ Не можем да приемем, че президентският пост слага някогашните му жители над закона вечно “, гласи решението на съда.

Всеки имунитет, който би могъл да отбрани Тръмп от наказателни обвинявания, до момента в който е изпълнявал длъжността на президент, „ към този момент не го пази от това гонене “, прибавят съдиите.
Защо е упрекнат Тръмп
След изборите, които загуби през 2020 година, Тръмп стартира правосъдни борби и мощна акция, с цел да убеди последователите си, че резултатите са били фалшифицирани в негов ущърб..

Делата не доведоха до смяна на резултатите, само че акцията беше сполучлива. В началото на януари 2021 година стотици последователи на Тръмп щурмуваха постройката на американския парламент след, на което се яви и Тръмп. Стигна се до всеобщи вълнения, материални вреди и гибелта на няколко души.

Сега Тръмп е упрекван поради присъединяване си в тези събития, в това число за оказване на напън върху представители на законодателната и изпълнителната власт да подменят резултатите.
Какво следва, в случай че Тръмп няма имунитет
Президентът на Съединени американски щати се употребява с имунитет против доста правосъдни каузи, до момента в който извършва длъжността си.

Решението на Апелативния съд от вторник значи, че Тръмп не е защитен от сегашните каузи и обвинявания, ориентирани против него. С това той се доближава с още една крачка към същинския правосъден развой.

Тръмп може да апелира отхвърли на съда да му даде имунитет. Той може да се обърне към окръжния съд на окръг Колумбия или непосредствено към Върховния съд на Съединени американски щати.

Процесът към този момент е на пауза от декември насам, до момента в който се чакаше произнасянето на Апелативния съд. Сега делото ще остане спряно най-рано до понеделник, с цел да може Тръмп да го апелира пред Върховния съд, в случай че реши.

Ако Върховният съд се заеме с делото, процесът може да се отсрочи с месеци.
Защо Тръмп желае отсрочване
Това закъснение на делото работи в интерес на някогашния президент на Съединени американски щати. Ако никой не спре Тръмп да взе участие в изборите през есента и той успее да ги завоюва, в ролята си на нов президент ще може самичък да помилва себе си.

Друга опция е да подреди на правосъдното министерство да приключи делото против него и да отдръпна обвиняванията.

Колкото повече се отсрочва процесът, толкоз по-малко евентуално става Тръмп да бъде отхвърлен от президентската конкуренция поради все по-близката дата на изборите.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР