Апелативният съд казва, че хапчето за аборт мифепристон трябва да остане на пазара, но се произнася в полза на ограничаване на достъпа

...
Федерален апелативен съд в сряда отмени решението на по-ниска инстанция,
Коментари Харесай

Федерален апелативен съд в сряда отмени решението на по-ниска инстанция, което щеше да извади от пазара лекарството за аборт с лекарства мифепристон, но потвърди аспекти на решението, които биха могли да намалят достъпа до хапчетата.

Решението на консервативен състав от трима съдии на 5-ти окръжен апелативен съд на САЩ няма да повлияе на текущата наличност на мифепристон, тъй като Върховният съд вече каза, че лекарството и разпоредбите, които го правят достъпно, ще останат в сила за момента .

Решението е последният обрат в драматичния случай, който е най-последователната съдебна битка за абортите, откакто Върховният съд миналото лято отмени прецедента Роу срещу Уейд от 1973 г., който защитава правата на аборт в цялата страна.

Медикаментозният аборт представлява по-голямата част от абортите, направени в Съединените щати. След отмяната на Roe, доставчиците на аборти в щатите, където абортите остават законни, разчитат на наличието на хапчета за аборт, за да облекчат тежестта върху клиниките, които са били наводнени с пациенти от региони на окръга, където абортите са строго ограничени.

Мифепристон е изключително безопасен и има по-ниска смъртност от обичайно предписваните лекарства като пеницилин и виагра.

Обръща противоречивото мнение на Тексас

Решението от сряда отмени части от хитовото решение от април на американския окръжен съдия Матю Качмарик, което би суспендирало одобрението на лекарството от федералното правителство от две десетилетия. Апелативният съд обаче се съгласи с Kascmaryk, че вероятно е било незаконно правителството да прави по-нови промени в разпоредбите за лекарството, които улесняват получаването му.

Окръжният съдия Джеймс Хо, назначен от Доналд Тръмп, написа частично несъгласие, в което каза, че вярва, че одобрението на мифепристон през 2000 г. е незаконно.

Делото беше заведено във федерален съд в Тексас през ноември от лекари против абортите и медицински организации, които искат да изтеглят мифепристон – първото лекарство в схемата с две хапчета за прекъсване на бременност – от пазара. Оспорващите твърдят, че Администрацията по храните и лекарствата на САЩ е нарушила закона, като е одобрила мифепристон през 2000 г. и как оттогава е облекчила определени ограничения за употребата на лекарството.

Делото беше заведено в отдалечен съдебен отдел в Тексас, който гарантираше, че ще бъде разгледан от Kacsmaryk, назначен от бившия президент Доналд Тръмп, който е работил за консервативна организация за религиозна свобода, преди да се присъедини към пейката и чиято лична враждебност към абортите е съобщена от The Washington Публикувай.

Kacsmaryk прие с цялото си сърце аргументите, изложени от противниците на аборта, с решение от 7 април, което би суспендирало одобрението на мифепристон, но не му беше позволено да влезе в сила.

Предишен състав на 5-ти окръг – по време на по-ранен спешен кръг от съдебни спорове – отложи части от решението на Kacsmaryk и на 21 април Върховният съд издаде неподписана заповед, която замрази цялото решение на съдията, докато го обжалва изигран.

В последния етап от производството 5-ти окръг преразглеждаше по-пълно решението на Kacsmaryk. Противниците на абортите привлякоха изключително приятелски състав, съставен от трима много консервативни съдии, които са се произнасяли срещу правата на абортите в миналото, всички назначени от републикански президенти.

По време на устните аргументи на 17 май в Ню Орлиънс, където е базиран 5-ти окръг, съдиите нахлуха в FDA.

„Разрешено ни е да разглеждаме FDA точно както ни е позволено да разглеждаме всяка агенция“, каза Хо, като същевременно осъди това, което той описа като тема „FDA не може да направи нищо лошо“.

Окръжният съдия Дженифър Уокър Елрод, назначен от Джордж У. Буш, се противопостави на декларациите, подадени от производител на мифепристон, който се намеси в случая, като съдията твърди, че декларациите представляват „лично нападение“ на Качмарик.

В един ред на разпит назначеният от Тръмп окръжен съдия Кори Уилсън се фокусира върху действията на FDA да позволи хапчетата да бъдат изпращани по пощата на пациентите и да премахне изискванията за лично посещение при доставчик.

Намеквайки, че е убеден от аргументите на лекарите против абортите, че лекарството води до медицински спешни случаи, които им причиняват вреди, Уилсън каза, че FDA е „направила много по-вероятно пациентите да отидат в спешна помощ или медицински клиника, в която членува един от лекарите.

Тази история е актуализирана с допълнителни подробности.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР