Апелативен съд – Варна потвърди присъда на Варненския окръжен съд,

...
Апелативен съд – Варна потвърди присъда на Варненския окръжен съд,
Коментари Харесай

Втора инстанция потвърди условна присъда за подкупен варненски полицай

Апелативен съд – Варна удостовери присъда на Варненския областен съд, с която условно е бил наказан полицейски чиновник, изискал и приел 50 лева, оповестиха от пресцентъра на съда.

Живко М. е приет за отговорен в това, че на 21. август 2019 година по пътя Варна – Добрич като младши автоконтрольор при ОД на Министерство на вътрешните работи – Варна изискал и приел подарък – сумата от 50 лева, която не му се следва, с цел да не извърши дейности по работа – да сформира акт за определяне на административно нарушаване на лидер и да му връчи два фиша за предишни нарушавания. Наложено му е наказване " отнемане от независимост “ за 3 години, отсрочено с изпитателен период от 5 години и санкция в размер на 2 хиляди лв.. Служителят ще бъде лишен от право да заема служба в структурите на Министерство на вътрешните работи за 3 години.

Подсъдимият апелира с искане да бъде оневинен, тъй като не е направил действието. Прокуратурата смята, че закононарушението е потвърдено и присъдата би трябвало да бъде доказана.

Живко М. бил автоконтрольор в " Пътна полиция ". В отговорностите му влизала инспекция на редовността на документите на водачите на МПС, техническата редовност на транспортните средства и правенето на документи, свързани с административно-наказателната активност. На 21 август 2019 година сътрудника му от автопатрула спрял лидер за инспекция по изказвания за непоставен защитен колан и счупени задни светлини на транспортното средство. В хода на инспекцията служителят открил, че водачът има два невръчени електронни фиша. Законът задължава служителя на реда да му ги връчи. Обяснил на лидера, че поради провиненията би трябвало да му вземе книжката, което за него ще е пагубно, тъй като ще остане без работа. Оценил " услугата “ на 50 лева Свидетелят нямал парите в себе си, а служителят на реда му споделил да ги вземе от колата и да ги сложи в застрахователната лавица. Изпълнявайки напътствието, водачът взел от автомобила и от спътника си средствата и се върнал при служителя. Спътникът снимал тези дейности във видеоклип. Същевременно другият служител на реда спрял втори автомобил за инспекция. Това закрило краткотрайно видимостта на камерата и моментът на подаването на застрахователната лавица не бил сниман. При връщането на водача в буса 50-те лева липсвали от полицата. Установено е, че автопатрулът не спазил няколко служебни отговорности: всяко спряно МПС да се известява по радио ефир; всички дейности на екипа да се снимат от системата за видеонаблюдение на служебния автомобил; инспекцията да се отразява във форми за доклад.

Апелативният съд отбелязва в решението си: " Известният типичен корупционен въпрос " какво ще вършим в този момент “ е бил подложен от подсъдимия като основа за договаряния сред двамата: чиновник, предназначен да извърши три отговорности по закон и водач, подложен в невиждана обстановка да се " сети “ какво в действителност му се споделя и да утвърди препоръчаната за тези съответни прегрешения оферта в размер на 50 лева против " замълчаването “ от страна на подсъдимия “. В отсъствието на причина лидерът да не даде парите на полицейския чиновник и при съществуването на безучастие от служителя да реагира съгласно отговорностите си, съдът стигна до извод, че сумата от 50 лева е достигнала до него и е била призната. Настоящата инстанция отбелязва още, че подсъдимият е имал извънредно укоримо държание, нарушавайки редица служебни отговорности, само че и извършвайки користно закононарушение, с висока степен на социална заплаха. Наложените му от първата инстанция санкции са верни и съобразени със закона, заключи Апелативен съд – Варна, като удостовери присъдата на Варненския областен съд.

Решението предстои на обжалване пред Върховен касационен съд.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР