Апелативен съд – Варна потвърди определение на Варненския окръжен съд,

...
Апелативен съд – Варна потвърди определение на Варненския окръжен съд,
Коментари Харесай

Потвърдиха ареста обвинения скитник за пожара край Сточна гара във Варна

Апелативен съд – Варна удостовери определение на Варненския областен съд, по силата на което обвинен за тенденциозен палеж е с мярка за неотклонение „ задържане под стража “, оповестяват от институцията. Според повдигнатото обвиняване, е имало заплаха провокираният от него пожар да се разпростре върху други парцели, което придава спомагателна тежест на закононарушението.

Припомняме, че на 24 февруари на ул. „ Девня “ във Варна Александър В. запалил фургон, употребен за жилище. Огънят се увеличен и обхванал намиращите се наоколо автомобилни гуми, унищожил съоръжение в сервиз за гуми и засегнал лек автомобил. След пожара 36-годишният мъж напуснал Варна и отпътувал за София. Задържан бил на 2 март, като признал виновността си. Наказателният кодекс окачествява закононарушението като тежко съзнателно и планува за него наказване „ отнемане от независимост “ до 10 години.

В днешното съвещание юристът на обвинения показа експертно решение за здравословното му положение, като акцентира че Александър страда от психиатрично заболяване и епилепсия. Многократно е лекуван в профилирана болница. Защитата уточни, че все още на осъществяване на действието не е било потвърдено дали Александър е вменяем и осъзнавал ли е последствията от дейностите си. Привлеченият към наказателна отговорност твърдял, че е изхвърлил гъба и угарка от цигара, и това е провокирало пожара. От второинстанционния съд той изиска да бъде настанен в клиника.

Обвинението смята жалбата против задържането му за неоснователна. От Апелативната прокуратура подчертаха, че има заплаха обвиненият да извърши ново закононарушение или да се укрие. Основание за това е фактът, че един път към този момент е направил опит да избегне наказателно гонене, освен това за интервал от една седмица.

Като съобрази доводите на страните и материалите по делото, правосъдният състав установи, че вярно и законосъобразно Варненският областен съд на 4 март е взел най-тежката мярка за неотклонение. Въззивният съд споделя тезата на първата инстанция: обосновано може да се допусна, че Александър В. е направил тежкото съзнателно закононарушение. Налице е и заплаха той да се укрие – адресната му регистрация е в гр. Рила, където е непрекъснатото му местопребиваване. Мъжът обаче води бездомнически метод на живот в разнообразни градове. Затова и заплахата да се укрие е действителна, а не хипотетична. Съдът счита, че в сегашния миг не могат да се преценяват съображенията на отбраната по отношение на наказателната отговорност - до каква степен Александър е разбирал свойството и смисъла на осъщественото и до каква степен е можел да управлява постъпките си. Вменяемостта му ще може да бъде оценена след правенето на заключенията по назначената съдебно-психиатрична експертиза. С оглед скитническия метод на живот на обвинения, единствената подобаваща мярка за неотклонение следва да бъде задържане под стража. Воден от тези причини, правосъдният състав на въззивната инстанция удостовери определението на Варненския областен съд.

Съдебният акт на Апелативен съд – Варна, който удостоверява задържането под стража на обвинения за тенденциозен палеж Александър В., не предстои на обжалване.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР