Апел към жителите на община Ловеч за стриктно спазванена забраната

...
Апел към жителите на община Ловеч за стриктно спазванена забраната
Коментари Харесай

Апел към жителите на община Ловеч: Зачестиха пожарите, бъдете отговорни! 

Апел към жителите на община Ловеч за прецизно спазванена възбраната за паленето на стърнища и други растителниостатъци насочат на 5 август 2022 година от РСПБЗН – Ловеч.Специално внимание се обръща кметовете и кметските наместници на селата от общината за надзор за съблюдаване на разпоредбите за пожарна сигурност. Причината за обръщението са зачестилите пожари в полски и и горски територии.

Следва обръщението:

Съгласно заповед на министъра на земеделието № РД09-847/22.07.2022 година в интервала от 25 юли до 7 август 2022 година наземеделските стопани се не разрешава да правят косене натревата, машинно разчистване (мулчиране), в това число и почистването на шубраци.

Апелираме за прецизно съблюдаване на възбраната за паленето настърнища и други растителни останки и потреблението наоткрити огнеизточници в земеделските земи и отвън тях(слогове и крайпътни ивици).

Как да се опази природата от пожар?

– Не изхвърляйте незагасени кибритени клечки и фасове в горима и леснозапалима среда!

– Паленето на огън в гората и на полето е неразрешено, изключително при съществуване на мощен вятър – той може да разнесегорящите частици, без да имате опция за навременнареакция.

– Силният вятър усилва притока на О2 къмогнището и подкрепя развиването на пожара.

– Разчистването на пасища, сухи клони и боклуци в горскиучастъци би трябвало да става посредством събирането, окосяването и извозването им на избраните за това места. Забранено е унищожаването им посредством изгаряне!

– За да се предотврати самозапалване, прясното сено сескладира на пълен пласт единствено откакто изсъхне.

– Абсолютно неразрешено е изгарянето на стърнищата!

– Ако забележите признаци за пожар в природата (дим, аромат на изгоряло и пламъци), действайте незабавно – обадетесе на телефон 112.

Разрастването на пожарите става доста бързо, а преодоляването и гасенето им – извънредно мъчно!

Бъдете виновни!
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР