Апартаменти и автомобили няма да могат да бъдат продавани, ако

...
Апартаменти и автомобили няма да могат да бъдат продавани, ако
Коментари Харесай

Спират сделки с имоти заради глоби на КАТ

Апартаменти и коли няма да могат да бъдат продавани, в случай че притежателят има някакви отговорности към държавната хазна, в това число неплатени санкции на КАТ. Това плануват промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, които са пуснати от Министерството на финансите за публично разискване.

В момента жилища и коли не могат да бъдат продавани, в случай че притежателят има просрочени отговорности за налози, мита и осигурителни вноски. Недвижими парцели не могат да бъдат включвани в капитала на търговски сдружения и върху тях не могат да бъдат вписвани ипотеки, в случай че притежателят има просрочени данъци към държавната хазна. Но неналичието на данъчни отговорности се удостоверява единствено с подписването на декларация пред нотариуса. При продажба на автомобил нотариусът ревизира единствено в осведомителната система на Министерството на финансите дали притежателят има някакви отговорности за налога за автомобила, налог здания и такса боклук.

Но постоянно при покупко-продажби с парцели и коли продавачът лъже и подписва декларация, че няма отговорности към бюджета, написа в претекстовете на Министерството на финансите.

В тези случаи обществените реализатори към Национална агенция за приходите уведомяват прокуратурата за подозрение за осъществено закононарушение - сключване на декларация с погрешно наличие. Но глобата, планувана в Наказателния кодекс, постоянно не подхожда на ощетяването на страната. В избрани случаи чиновниците на Национална агенция за приходите завеждат искове в съда за оповестяване на продажбата на парцела или автомобила за недействителна. Но процесът е трудоемък и нерядко до привършване на делото с влезнало в действие решение, част от отговорностите се погасяват по отминалост.

Затова от министерството оферират нотариусите да правят инспекция по електронен път в Национална агенция за приходите за определяне съществуването или неналичието на подлежащи на наложително осъществяване обществени отговорности. На инспекция подлежат всички типове отговорности на продавача, а освен дължими налози, мита и наложителни осигурителни вноски, както е сега. Така продажба на парцел или автомобил няма да може да се реализира даже притежателят да има санкции на КАТ, които са предадени за събиране от Национална агенция за приходите.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР