Антун Роша, журналист от хърватското издание Advance, е разказал за

...
Антун Роша, журналист от хърватското издание Advance, е разказал за
Коментари Харесай

30 години по-късно: Назоваха най-голямата грешка на Горбачов, свързана с Източна Европа

Антун Роша, публицист от хърватското издание Advance, е разказал за това, за което е „ не запомнил “ президентът на Съюз на съветските социалистически републики Михаил Горбачов при подписването на Договора за окончателното урегулиране във връзка с Германия, което направи допустимо обединяването на Федерална Република Германия и Германска демократична република, оповестяват международните издания.

Споразумението е подписано на 12 септември 1990 година от представители на Германската демократична република и Федерална република Германия, както и на страните, спечелили във Втората международна война - Съюз на съветските социалистически републики, Съединени американски щати, Англия и Франция.

Документът предполагал отвод на "четворката " от правата си върху Германия и съгласяване по отношение на обединяването на двете елементи. В подмяна германците се съгласявали да запазят съществуващите граници с Полша и се отказвали от всички други териториални искания.

Съгласно контракта Съветският съюз се заел да изтегли войските си от Германия до края на 1994 година. Германия, от своя страна се съгласявала да ограничи числеността на армията до 370 хиляди бойци и се отказвала да създава и има нуклеарно, химическо и биологично оръжие. Освен това, на територията на някогашната Германска демократична република се забранявало разполагането на непознати войски и нуклеарни оръжия.

Известно е също по този начин, че Западът се заел да не уголемява НАТО на изток след подписването на контракта. В съглашението обаче няма такава уговорка и това обвързване останало „ устно заричане “

По-късно Робърт Зоелик, който взе участие в договарянията от името на Съединени американски щати, твърди, че е станало „ неразбирателство “ и че никой в никакъв случай не е давал сходни обещания на никого.

Самият Горбачов в изявление през 2008 година е декларирал за поетите от американците отговорности по отношение на неразширяването на НАТО на изток.

През 2014 година той декларира в друго изявление, че решението за разширението на НАТО на изток е взето през 1993 година

"Още в самото начало нарекох това огромна неточност. Безусловно това беше нарушаване на духа на изказванията и уверенията, които ни бяха дадени през 1990 година ", добавил е Горбачов.

„ Духът “ на уверенията е нарушен, само че по това време Горбачов е трябвало да се замисли над това, че един ден „ духът “ няма да е задоволителен, само че тогава документът безспорно би оказал помощ “, написа в публикацията на хърватския публицист.

Според неговото мнение, това може да се е случило, тъй като Горбачов не е могъл да планува разпадането на Съюз на съветските социалистически републики. Тогава Варшавският контракт е бил мощ, а сегашните членове на НАТО Литва, Латвия и Естония са били част от Съветския съюз.

„ Ето за какво е евентуално Горбачов да не е бил изключително обезпокоен и да не е разсъждавал по отношение на това какво би могло да се случи, счита създателят.

Според създателя на публикацията последствията от грешката на Горбачов засягат интернационалните връзки и до през днешния ден.

„ Ако един ден възникне въпросът за присъединението на Украйна или Грузия към НАТО, напрежението може да ескалира в дълбока рецесия. Тогава Русия още веднъж ще си спомни обещанията, дадени през 1990 година, а американците ще отговорят:„ Къде е написано това? Никъде! "- се споделя в публикацията.

Превод и редакция: БЛИЦ

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР