Антон Боднер изпита облекчение, когато заваля обилен сняг в Кицбюел,

...
Антон Боднер изпита облекчение, когато заваля обилен сняг в Кицбюел,
Коментари Харесай

Как изменението на климата влияе върху ски сезона в Европа?

Антон Боднер изпита облекчение, когато заваля изобилен сняг в Кицбюел, Австрия, тъкмо в точния момент за началото на ски сезона, написа в специфичен материал DW.

Това понижи огромното напрежение “, сподели изпълнителният шеф на Bergbahn AG Kitzbühel.

Компанията ръководи 57 лифта към дребния австрийски ски курортен град. Когато има сняг, всяка зима лифтовете транспортират към 1.5 милиона туристи.

Тази година природата ни подари това положително начало на сезона. Такава, каквато не сме имали отдавна “, сподели Боднер.

Въпреки мощното начало на ски сезона в Кицбюел, следствията от изменението на климата са ясни в Алпите. Повишаващите се температури карат ледниците да се топят, а това значи по-малко сняг, което прави ски туризма все по-непредвидим бизнес. В Кицбюел, да вземем за пример, по време на известното ски съревнование Hahnenkamm през януари 2023 година скиорите се състезаваха по именитата предизвикателна ски писта, известна като „ Щрайф “, върху неестествен сняг. Кафяви ливади обграждаха снежната линия.
Някои ски курорти ще се сблъскат с компликации „ след 20 години “
„ Разбира се, ние сме наясно с измененията в климата “, сподели Боднер. „ Би било полуда да не е по този начин “.

Той позволява, че снежната граница, равнището на планината, над което има сняг през по-голямата част от годината, ще се отдръпне с към 200 метра до 2050 година Но с помощта на опцията да се прави неестествен сняг, „ ще има метод да карате ски в Кицбюел през идните десетилетия “, сподели той. Боднер не има вяра, че ски туризмът ще изчезне в региона.

Робърт Щайгер, доцент в катедрата по обществени финанси в университета в Инсбрук, от години учи резултатите от изменението на климата върху промишлеността. В момента той работи върху най-песимистичния климатичен сюжет, съгласно който 80% от ски курортите в Австрийските Алпи към момента ще имат задоволително сняг през 2050 година, макар че няма да е напълно натурален. Той има вяра, че ще има нарастване на потреблението на вода до 100%, с цел да се регистрира изкуственото правене на сняг.

Някои ски курорти към момента ще работят в края на века За други обаче ще е мъчно след 20 години “, сподели той.
Любителите на зимните спортове към момента са главен фокус
На първо място, операторите би трябвало да са наясно с рисковете, свързани с климата. Специфичното влияние на изменението на климата варира според от случая и не е допустимо да се вършат общи изказвания за това какво може да се направи, с цел да се смекчат измененията.

Трябва обаче да се каже, че множеството дестинации са загрижени на първо място за това по какъв начин могат да защитят своя туристически бизнес, обвързван със снега “, сподели Щайгер.

По-голямата част от фирмите в промишлеността се концентрират върху запалянковците на зимните спортове и обезпечават задоволително неестествен сняг, с цел да ги поддържат, сподели Вернер Бетцинг, почетен професор по културна география в университета Фридрих-Александър в Ерланген-Нюрнберг.

Това е по този начин, тъй като феновете на зимните спортове носят доста повече пари от другите летовници, сподели той. Плюс това, когато пазарът се свива, конкуренцията се усилва.

Това ще докара до безмилостна жестока конкуренция “, сподели Бетцинг.
Преходи с алпака и конски каруци
Много алпийски дестинации не престават да разчитат на ски туризъм, защото търсенето на зимни почивки остава високо и неналичието на снеговалеж към момента може да бъде обезщетена посредством изкуствено правене на сняг.

Но имаше и апели за смяна. Целта на финансирания от Европейски Съюз план Beyond Snow е да насърчи преосмисляне на промишлеността. „ За доста компании за въжени линии изменението на климата към момента е тематика табу “, сподели Джовани Васена от Alpine Pearls, организация, която съставлява разнообразни районни дестинации, които се концентрират върху устойчивия туризъм.

Община Верфенвенг, покрай Залцбург, предлага преходи с алпака, писти за тобоган и разходки с конски каруци - наред със звездни ски писти.

Други райони са приели, че са все по-зависими от изкуствения сняг. Всеки януари Руполдинг в южната немска провинция Бавария е хазаин на Световната купа по биатлон. Грегор Матян, началник на градския съвет по туризъм, сподели, че чиновниците са добре осведомени с опцията всяка година да носи по-малко снеговалеж. Тяхното решение е да разчитат на неестествен сняг, с цел да приготвят трасета за ски, употребявани от туристите.

„ Предполагам, че това ще продължи да е по този начин най-малко през идващото десетилетие “, сподели Матян.

Други райони основават ски пътеки, направени от пластмасови постелки, което може да трансформира ските в целогодишно занятие.

Ние обмисляме доста интензивно по какъв начин нашият туристически модел би трябвало да се промени “, сподели Боднер от компанията за кабинковия въжен превоз Кицбюел.

Курортният град обмисля основаването на туристически оферти отвън зимния сезон, които могат да включват планински обиколки с електрически колела, наред с други действия. В момента обаче Боднер и други просто се надяват на по-ниски температури и нов снеговалеж.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР