Антоанета Стефанова стана единственият от тримата български шахматисти, класирали се

...
Антоанета Стефанова стана единственият от тримата български шахматисти, класирали се
Коментари Харесай

Антоанета Стефанова е 19-а в света на бърз шахмат

Антоанета Стефанова стана единственият от тримата български шахматисти, класирали се в Топ 20 на международното състезание по интензивен шахмат (15 мин. за всеки състезател плюс добавка от 10 сек. на всеки изработен ход) в Алмати (Каз).

Световната шампионка в този тип шах от 2012 година приключи на 19-о място при дамите (от общо 98 състезателки), откакто събра 7 т. от 11 кръга (6 победи, 3 загуби и две ремита). 43-годишната софиянка бе в група от общо 13 шахматистки (11-23-о място) с идентичен актив, които бяха подредени по спомагателни индикатори. 

Другите ни двама представители бяха при мъжете - брачният партньор на Стефанова Иван Чепаринов и Момчил Петков. Чепаринов събра 7 т. от 13 кръга (3 победи, 2 загуби и 8 ремита). С толкоз бяха разпределени местата от 55-о до 87-о, а асеновградчанинят зае 73-о. Петков пък записа 3 победи, 6 загуби и 4 ремита, като с 5 т. е на 148-о място от 178 шахматисти.

Световен първенец за 4-и път стана норвежкият талант Магнус Карлсен. Той водеше през цялото време, само че в 11-ия кръг (с черните фигери) позволи неточност против руснака Владимир Артемиев и загуби, след което напусна сърдит спортната зала в Двореца на културата и спорта " Балуан Шолак ". В 12-ия Карлсен игра с белите против считания за негов правоприемник Фабиано Каруана (САЩ) и направи реми, а в последната партия въпреки всичко завоюва - против някогашния международен първенец за младежи Пархам Магсудлу (Иран) и съумя да грабне златния орден.

Така Карлсен победи с актив от 10 т., а призовата тройка след него допълниха изгряващата звезда на немския шахмат Винсент Каймер (18 г.) и Каруана с по 9.5 т.

За норвежеца купата на бърз шахмат е 4-а след тези през 2014, 2015 и 2019-а. Освен това той има сребро от 2012-а и бронз от 2016 и 2021 година

Запитан на конференцията по кое време ще спре да печели трофеи, Карлсен отвърна: " Ще спра, когато някой ме спре! ".

При дамите се стигна до трагична развръзка , откакто китайката Джонгуй Тан и казахстанката Динара Садуакасова приключиха с по 8.5 т. Допълнителните им индикатори също бяха равни, по тази причина се наложи да играят две тайбрек партии на блиц (3 мин. за мислене).

Първата партия приключи реми, а втората бе извоювана от Тан. Така китайката добави към сбирката си купата на бърз шах към тази по типичен от 2018 година

Бронзовия орден заслужи изненадата от Индия - Шри Б. Савита, която по спомагателни показатели оглави групата от четири шахматистки с по 8 т. - Александра Горячкина (Рус), Жансая Абдумалик (Каз) и Хумпи Конеру (Инд).

Днес и на следващия ден в столицата на Казахстан е вторият международен шампионат - този по блиц шахмат. В него шахматистите ще имат по 3 минути за мислене на партия, като ще се прибавят по 2 секунди за всеки изработен от тях ход. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР