Антивоенната символика – от маслинова клонка до дъга. Символи на

...
Антивоенната символика – от маслинова клонка до дъга. Символи на
Коментари Харесай

Антивоенната символика – от маслинова клонка до дъга

Антивоенната символика – от маслинова клонка до дъга . Символи на света – появяват се в дългия ход на човешката история или като реакция на напълно скорошни събития.  Несъзнателно ги дефинираме като ориентирани към поддържане на непоклатимост, другарски връзки и спокойно общуване.

Може да наподобява, че знаците на мира са картини, които по никакъв метод не са в положение да извърнат обстановката, да разрушат стените на враждебността, само че те извършват извънредно значима функционалност – демонстрират единение и човещина. Те поддържат тези, които се усещат самотни и изгубени.

Няколко истории за най-разпознаваемите мирни знаци.

Маслинова клонка 

Символ, произхождащ от люлката на европейската цивилизация – Древна Гърция. От митологията на гърците, а по-късно и на римляните, маслиновото стръкче се реалокира в християнската традиция, където постоянно се среща дружно с различен кротичък знак – гълъба. Интересното е, че маслиновите клончета от дълго време са престанали да бъдат признак на избрана просвета, макар действителното разпространяване на растението по света. Накрая признакът е закрепен върху герба на Организация на обединените нации, основан в следвоенния интервал на предишния век.

Гълъб

Ранните християни интензивно употребяват рисунката с гълъб като знак на помиряването и чистотата на душата. Антивоенните сдружения са били прикрепени към този знак през първите епохи на новото хилядолетие. От ръката на Пабло Пикасо гълъбът от религиозното поле съумява да премине в общохуманното. Опустошителната революция в Испания от 30-те години на предишния век оказва огромно въздействие върху аполитичния художник, който съумява да сътвори мощен антифашистки и антивоенен знак.

Пацифистки символ 

Ново време – нови провокации. Втората половина на предишния век беше белязана от конкуренция във въоръжаването и натрупването на нуклеарен капацитет. Това, което изглеждаше естествено по време на война, стартира да провокира отменяне, неодобрение и боязън по-късно. Символът се появява през 1958 година, в навечерието на похода против атомната война. През 60-те години на предишния век признакът се популяризира интензивно от новото миролюбиво придвижване на хипитата, което го трансформира в съвсем набожен знак за единството на индивида със света, природата и съседите.

Знаме на мира

Важен знак за тези, които са посветили живота си в работа на културата. И още веднъж за злополуките от предишния век – те взеха освен животи, само че и унищожиха голям брой архитектурни монументи, унищожиха художествени сбирки и историческата памет на хората. Самият знак се ражда дружно с първия интернационален контракт за запазване на културното завещание, обратно на военните ползи на обособените страни и хора. Знамето на мира е нерелигиозно и недържавно, само че се чете елементарно и остава в паметта.

Флаг в цветовете на дъгата

Дъгата е употребена за първи път в Италия по време на Марша на мира от Перуджа до Асизи през 1961 година, проведен от пацифиста и обществен мъдрец Алдо Капитини. Идеята на знамето е извънредно елементарна – синтез на всички цветове и флагове, което демонстрира какъв брой непотребни са рестриктивните мерки. Това е знамето на любовта, свободата и освобождението на индивида от безкрайните войни.

 

 

 

 

 

Антивоенната символика – от маслинова клонка до дъга

Източник: mediata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР