Антициганизъм в Германия? Очевидно го има. Организация е документирала стотици

...
Антициганизъм в Германия? Очевидно го има. Организация е документирала стотици
Коментари Харесай

Унижения в Германия: стотици случаи на антициганизъм

Антициганизъм в Германия? Очевидно го има. Организация е документирала стотици случаи на унизителна дискриминация. Жертвите са роми, пристигнали от България, Румъния и страните от Западните Балкани.

Сръбско семейство подава молба за обществени помощи в берлинска Агенция по труда. На гишето обаче служителката връща документите с думите: " Взимай си нещата, да не ги виждам повече. С роми не желая да се занимавам ". Когато засегнатата жена стартира да плаче, защитата на Агенцията я гони на открито. Този случай е разказан в листовка на Документационния център „ Антициганизъм ", която тази седмица бе показана от организацията " Амаро Форо ". Както написа вестник " Тагесцайтунг ", брошурата изобилства от образци за сходни прояви на антициганизъм, написа " Дойче веле ".

Стотици случаи на дискриминация

Документационният център е събрал стотици образци за дискриминация на хора от малцинствата. Жертвите са роми, пристигнали от България, Румъния и от страните от Западните Балкани, а унизителните за тях случки се разиграват най-много при контактите им с администрацията, отбелязва „ Ландесцайтунг " и цитира още документирани случаи на дискриминация.

В Берлин да вземем за пример обществените служби отказали да поемат разноските по настаняването на бездомна ромска майка с деца, макар съществуването на позитивно правосъдно решение по въпроса. Вместо това дамата била приканена да се върне назад в Румъния. На три дами с дълги поли, очевидно от ромски генезис, отказали достъп до спирка на берлинското метро с обяснението, че щели да просят и да тормозят пасажерите. В едно учебно заведение пък посъветвали обществената работничка, съпътстваща ромски мъж, който желал да запише детето си в учебното заведение, да си затвори дамската чанта, тъй като към този момент имало случаи на обири при записването на " деца без знания по немски език ". А лекарка от берлинска болница предложила на една бременна жена от ромски генезис да изиска да я стерилизират.

" Антициганизмът към този момент идва от самата среда на обществото "

„ Забелязваме, че на хора с автентичен или приписван ромски генезис в това време се гледа с огромно съмнение - при контактите им с администрацията, само че и в учебните заведения, пред здравните каси, на работното място или пред органите на реда и правораздаването ", споделя Георги Иванов от Управителния съвет на „ Амаро Форо ".

В тази връзка " Тагесцайтунг " написа, че " антициганизмът, с който се сблъскват тези хора в всекидневието си, към този момент идва от самата среда на обществото, а освен от хора с дяснорадикални възгледи ". Настроенията против ромите се ускориха изключително около дебата към така наречен миграция по беднотия от страни като България и Румъния, който в последна сметка докара до стягане на законодателството за достъп до обществените облаги, напомня " Тагесцайтунг ". /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР