Антитръстовият регулатор на Обединеното кралство блокира придобиването на Giphy от

...
Антитръстовият регулатор на Обединеното кралство блокира придобиването на Giphy от
Коментари Харесай

Британският антитръстов орган иска Meta да продаде Giphy

Антитръстовият регулатор на Обединеното кралство блокира придобиването на Giphy от Meta и подреди на обществената мрежа да продаде платформата, заявявайки, че договорката вреди на потребителите на обществените медии и рекламодателите, като задушава конкуренцията за анимирани изображения, съобщи „ Ей Би Си “.

Органът за конкуренция и пазари (CMA) съобщи, че договорката ще разреши на Meta, която по време на придобиването към момента носеше името Фейсбук, да „ усили своята към този момент забележителна пазарна мощ “, като откаже или ограничи достъпа на други платформи до Giphy и да притегли трафик към личните си уеб сайтове. По-рано беше маркирано, че има единствено един различен огромен снабдител на GIF изображения – Tenor на Гугъл.

Регулаторът е угрижен и за това, че договорката отстранява евентуалната конкуренция на пазара на дисплейна реклама във Англия, от който Meta управлява половината.

Това е първият път, когато регулаторът се пробва да разтрогне софтуерна договорка, отбелязвайки ескалация от страна на регулаторите, които се стремят да укротят цифровите колоси.

Meta съобщи, че не е съгласна с решението и обмисля всички свои благоприятни условия, в това число обжалване. „ И потребителите, и Giphy се усещат по-добре с поддръжката на нашата инфраструктура, гений и запаси “, оповестиха от компанията. Оттам разясняват, че Meta и Giphy ще подобрят „ продукта на Giphy за милионите хора, бизнеси, разработчици “ във Англия и по света.

След съвещания с други компании и групи и оценка на различните решения, препоръчани от Meta, надзорният орган сподели, че е стигнал до умозаключение, че „ опасенията за конкуренцията могат да бъдат адресирани единствено посредством продажба на Giphy напълно на утвърден покупател “.

Стюарт Макинтош, ръководител на самостоятелната група към регулатора, провела следствието, сподели, че договорката „ към този момент е премахнала евентуален съперник на пазара на дисплейна реклама “.

Библиотеката на основаната в Ню Йорк Giphy е известен инструмент измежду интернет потребителите, които изпращат известия или разгласяват постове в обществените мрежи.

През август CMA заяви, че е открила, че покупката на Giphy от Meta, тогава Фейсбук, ще навреди на конкуренцията сред обществените медии, напомня CNBC.

Тогава регулаторът съобщи, че може да изиска от компанията да скапе договорката, която съгласно известия е на стойност 400 млн. $, и да се стигне до продажба на Giphy, в случай че опасенията, свързани с конкуренцията, бъдат доказани.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР