Антителата не се изграждат след първата доза, а след седмия

...
Антителата не се изграждат след първата доза, а след седмия
Коментари Харесай

Проф. Гетов: Не се бойте, ако след ваксиниране вдигнете температура

Антителата не се построяват след първата доза, а след седмия или десетия ден. Затова е нужна втора игла, с цел да се доближи оптималната резултатност на имунизацията. И трите ваксини са минали през най-строгите инспекции, тъй че можем да бъдем сигурни във връзка с техните характерности. Ваксината пази самия субект, а той от своя страна пази обществото от разпространяването на вируса. Това съобщи в студиото на " Лице в лице " по bTV проф. доктор Илко Гетов, фармаколог и представител на България в Европейската организация по медикаментите.

,,По последни данни от клиничните изпитвания ваксиналната резултатност на " АстраЗенека " е към 80%, а в началото бе считано, че е към 60%'', добави проф. Гетов.

На въпрос по какъв начин да решим каква ваксина да си сложим специалистът отвърна, че този въпрос се слага единствено в България, тъй като " сходна полемика няма на никое място другаде по света ".

Това не е въпрос на персонален избор. Лекуващият доктор е този, който може да реши и да предложи или да не предложи съответната ваксина на дадения пациент. Жените, които възнамеряват бременност или към този момент са бременни или кърмят, не е целесъобразно да се имунизират против COVID-19, изясни той.

Относно хората с алергични реакции проф. Гетов уточни, че могат да се имунизират напълно умерено, само че ще би трябвало в продължение на няколко дни да одобряват антиалергичен лекарствен артикул.

Ако пациентът си е сложил сезонна ваксина и не е имал алегична реакция, то няма риск да прояви и такава при имунизацията против COVID-19, посочи още той.

Експертът напомни, че единствено препаратът на " Пфайзер " е подобаващ за използване на лица над 16-годишна възраст, до момента в който всички останали ваксини са за лица над 18-годишна възраст.

Температура след първата доза е напълно естествена реакция, това е първичната реакция на организма при построяването на антитела. Освен малко по-висока температура може да има и леко настинка, главоболие, както най-често се случва с имунизацията на АстраЗенека. Но няма нищо притеснителнто в това, дори е по-добре да имаш такива реакции, успокои проф. Гетов.

По отношение на построяването на имунитет представителят на България в Европейската организация по медикаментите, акцентира, че на този стадий имунитетът е с дълготрайност сред осем и 10 месеца, заради което втора имунизация не би трябвало да се ползва по-рано от този интервал.

Рискът да изкарате тежката симптоматика на вируса понижава с 50% след имунизиране, напомни той. Искам да кажа, че тези, които са преболедували неотдавна, е хубаво да изчакат 4-5 месеца, с цел да има ваксини за тези, които не са го изкарали. Това е моралното обвързване на всички в обществото, разясни в умозаключение проф. Илко Гетов.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР