Антисемитизмът е дълбоко вкоренен расизъм в европейското общество, който представлява

...
Антисемитизмът е дълбоко вкоренен расизъм в европейското общество, който представлява
Коментари Харесай

Кризата в Близкия изток увеличава проявите на антисемитизъм в Европа

Антисемитизмът е " надълбоко затвърден расизъм в европейското общество ", който съставлява екзистенциална опасност за еврейската общественост на континента и за главните цели на Европейския съюз. Това предизвести чиновник на Европейски Съюз пред английския вестник The Guardian. Майкъл О`Флахърти, шеф на организацията на съюза за главните права, съобщи, че е тревожно, че единствено една трета от общото население счита антисемитизма за огромен проблем, когато няма подозрение, че " трагични моменти в нашите общества провокират антисемитски реакции ".

Според него деянията на антисемитизъм са се нараснали доста от началото на пандемията от ковид насам. Войната в Украйна е спомагателен катализатор за подобен вид държание, счита шефът.

" Случи се с коронавирус, случва се в този момент с съветската експанзия [в Украйна] - и в този момент се случва още веднъж. Медии и организации на гражданското общество предизвестяват за повишаване на антисемитизма с разгръщането на рецесията в Близкия изток. Честно казано, считам, че при всеки огромен отрицателен проблем в нашето общество ще намерите антисемитски тропи, които да си проправят път там. Това е показателно за степента... антисемитизмът е надълбоко затвърден расизъм в европейското общество ", съобщи О`Флахърти пред The Guardian.
Реклама
Случващото се в Европа идва на фона на това, че антисемитски тълпи провеждат акции и палежи в мюсюлмански елементи от Северен Кавказ в Русия (виж карето) Скок в Европа Последните данни, събрани от основаната в Съединени американски щати Лига срещу клеветата (ADL), демонстрират 300% растеж в Австрия. В Обединеното кралство лондонската полиция заяви, че са докладвани 218 антисемитски закононарушения от ненавист в интервала 1 до 18 октомври. Това е над 13 пъти повече в съпоставяне със същия интервал на предходната година. В Германия организацията за наблюдаване на антисемитизма RIAS регистрира 240% нарастване на антисемитските произшествия от 7 октомври насам. Според комисаря по антисемитизма в Германия доктор. Феликс Клайн тази численост рискува да върне страната назад към нейните " най-ужасни времена ".

Скорошно изследване на ADL откри, че антиеврейските групи остават вкоренени в 10 европейски страни, като почти един на всеки четирима души има исторически познати антисемитски вярвания. Освен това друга широкоразпространени обвинявания са свързани с подправени вярвания за евреите и парите и евреите, контролиращи държавните управления. Проучване, извършено измежду еврейските общности в Европа, открива, че 90% от интервюираните считат, че антисемитизмът се утежнява, съобщи О`Флахърти. " Така че това е мощното мнение на самата еврейска общественост. Нещо повече, те най-вече споделиха... че най-големият проблем в живота им е антисемитизмът. Това е много стряскащо. Не ставаше дума за работа, опазване на здравето, обучение, слагане на храна на масата... Беше антисемитизъм ", прибавя той. Къде казусът е най-сериозен? ADL откри, че измежду шестте интервюирани страни в Западна Европа, Испания остава страната с най-високо равнище на антисемитски настройки, като 26% от популацията има необятни антисемитски убеждения. След това се подреждат Белгия с 24%, Франция със 17%, Германия с 12% и Обединеното кралство с 10%. В Източна Европа антисемитските настройки са по-разпространени, въпреки и все по-редки. ADL откри високи равнища на антисемитски вярвания в Унгария (37%) и Полша (35%). Принудително овакантяване? Проучването на AFR разкри възходящ брой евреи, които споделят, че биха обмислили да изоставен Европа като разследване от предубеждения и дискриминация. " Това е екзистенциален въпрос в смисъл, че когато попитахме евреите дали биха обмислили да изоставен Европа, забележителен брой споделиха, че биха... И още по-тревожното е, че когато погледнете кои са тези евреи, те са най-вече млади ", сподели О`Флахърти.

Експертите споделят, че въпросът с емиграцията и намаляването на еврейското население в огромна част от Европа е комплициран. В някои страни, в това число Обединеното кралство и Австрия, еврейските общности се разрастват, въпреки и последователно, защото имиграцията компенсира смъртните случаи измежду постоянно по-възрастното население. В други като Германия равнищата на еврейското население са постоянни. Въпреки това доста дребни общности в никакъв случай не са се възстановили от холокоста и по-нататъшното понижаване на броя на еврейските общности в Европа наподобява неизбежно.

По-голямата част от емиграцията на европейските евреи се движи от същите фактори, които подтикват придвижването на членове на всяка друга общественост: търсене на непоклатимост, сигурност и разцвет, демонстрира проучване на Института за проучване на еврейската политика (JPR). Насилствени офанзиви, ориентирани против евреи или стимулирани от идеологии със мощни антисемитски детайли, могат да бъдат свързани с увеличение на емиграцията на евреи, като да вземем за пример от Франция сред 2015 и 2016 година Тогава страната беше разтърсена от серия терористични офанзиви, в това число няколко против еврейски цели.
Реклама Антисемитски митинги в съветските мюсюлмански републики в Кавказ Антисемитски тълпи провеждат акции и палежи в мюсюлмански елементи от Северен Кавказ в Русия, като в Дагестан стотици хора се събраха на летището в Махачкала в неделя вечерта, където кацна аероплан от Тел Авив, с цел да ревизират паспортите на пасажерите в търсене на израелски жители. Тълпата проби загражденията на полицията, нахлу в летището, развявайки палестински флагове, и излезе на пистата. Това принуди управляващите да затворят летището за излитания и кацания, което беше отворено в понеделник. В Хасавюрт вечерта в събота локалните поданици проведоха протест пред хотел " Фламинго " след разпространение на известия в интернет, че израелски бежанци сякаш са се заселили там. Освен това вечерта на 28 октомври на площад " Ленин " в Махачкала се организира антиизраелски протест без произшествия. Такива прояви имаше и в Черкеск, столицата на Карачаево-Черкезияс присъединяване на към 200 души. Събралите се настояха " да не се позволяват израелски бежанци " в района, както и да се " изселят " евреите от там. В Налчик сутринта на 29 октомври незнайни подпалиха строящ се еврейски културен център. Еврейската общественост в Дагестан не изключва евакуацията на евреи от района. Антисемитските дейности бяха наказани от Координационния център на мюсюлманите от Северен Кавказ. Представители на организацията обявиха, че поддържат Палестина, само че подчертаха, че " мюсюлманите от Северен Кавказ не могат да бъдат на страната на омразата и нетолерантността към други нации и религии ". Според тях в района " няма място за антисемитизъм ". Ръководителят на Дагестан Сергей Меликов упрекна за " провокациите " в Хасавюрт и Махачкала " екстремистките запаси, управлявани от враговете на Русия ". Но в това време означи, че " случаят по никакъв метод не е оценка за тези, които се поддадоха на провокациите и разрешиха да бъдат манипулирани ". Меликов не сподели за какви провокации става дума. Той прикани жителите на района да " спрат всевъзможни опити за разединение на обществото ". Свързани публикации Войната с " Хамас " слага на тестване израелската стопанска система 30 октомври 2023, 09:17 Съединени американски щати пробва да възпре Иран от включване във войната в Израел 26 октомври 2023, 08:21
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР