Антимонополната комисия започва проучване на медийния пазар в страната, както

...
Антимонополната комисия започва проучване на медийния пазар в страната, както
Коментари Харесай

Започва проверка на медийния пазар за концентрация

Антимонополната комисия стартира изследване на медийния пазар в страната, както бе решено от държавното управление поради импортирания от депутата от Движение за права и свободи Деляна Пеевски медиен закон. Регулаторът е бил сезиран от министрите на стопанската система, финансите и културата и в този момент ще ревизира има ли централизация на медийния пазар и основават ли се спънки за новопоявилите си участници.

Това ще е вторият секторен разбор на медийния пазар, осъществяван от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), след проучването за интервала 2009-2011 година, когато бяха открити проблеми с разпространяването на печатните издания от няколко огромни играчи. Дадените през 2013 година рекомендации към ръководещите за създаване на профилирана нормативна уредба, регламентираща дейностите по издаване и разпространяване на печатни издания, както и връзките по веригата издатели - разпространители на едро – разпространители на дребно на печатни издания, както и въвеждането на ограничения за прецизна отчетност на доставените и осъществени тиражи, обаче останаха без реакция.

Сега Комисия за защита на конкуренцията ще изследва медийния пазар в пет посоки. Ще се изследва характерността, структурата на общия медиен пазар в страната - активността на всички типове медии: вестници, списания и други периодически издания, медиите, популяризирани, посредством електронни съобщителни мрежи, като публичните или търговски електронни медии лицензираните или записаните публични или търговски снабдители на аудио-визуални медийни услуги или радиоуслуги, както и онлайн новинарските услуги – електронните издания на вестници, списания, осведомителни организации и други електронни издания.

Предстои да се проучват и всички обстоятелства и условия, свързани с медийния пазар, с цел да откри дали има нарушение на конкуренцията на общо равнище и при подпазарите и в случай че има такова – какви са аргументите.

Комисия за защита на конкуренцията ще разбори концентрацията на бранша и динамичността на развиването му, както и дали има бариери за навлизането на нови участници и в случай че да, какви са аргументите за това.

Ще се проучва и съществуващата и използвана нормативна уредба в страната по отношение на медийния пазар, както и дали е налице саморегулация е бранша и от какъв темперамент е тя. Антимонополният орган на финала би трябвало да направи заключения за положението на конкурентната среда в общия медиен пазар и неговите подпазари в страната и да даде рекомендации вероятно за подобряването му..

Не е посочен период за привършване на секторния разбор, само че практиката сочи, че това лишава доста дълго време.

Ако секторният разбор завърши с констатации за нарушение на конкуренцията на пазара, Комисия за защита на конкуренцията може да се сезира и за стартира следствие против нарушителите.

В края на февруари на съвещание на Министерския съвет бе признато решение, импортирано от премиера Бойко Борисов, за основаване на работна група, която да изготви промени в настоящото законодателство за собствеността и финансирането на медиите в България и тяхното разпространяване. В работната група влизат точно тримата министри, писали до Комисия за защита на конкуренцията.

Решението на кабинета пристигна откакто националният представител от Движение за права и свободи Делян Пеевски и негови сътрудници внесоха в Народното събрание план за промени в Закона за наложителното складиране на печатни и други творби, афиширан като желание за реализиране на " оптимално транспарантна медийна среда ". В него се визира и казусът с разпространяването на печатни издания. Самият народен представител и издател разгласи в медиите си, че с измененията цели да позволи противоречиви въпроси с конкурентните му медии. Законопроектът е разпределен на парламентарни комисии, само че към момента не е обсъждан.

Проверка на Medipool сподели, че останалите партии в Народното събрание имат намерение да бавят до последно приемането на текстовете на Движение за права и свободи. Ето за какво ръководещите импровизирано обясниха, че ще търсят способи с всевъзможни ревизира, а в следствие и работни групи да бавят сходни законови промени.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР