Антикризисните мерки, предложени от правителството, ще бъдат обсъдени утре на

...
Антикризисните мерки, предложени от правителството, ще бъдат обсъдени утре на
Коментари Харесай

НСТС обсъжда утре антикризисните мерки: Какви са нагласите на социалните партньори?

Антикризисните ограничения, препоръчани от държавното управление, ще бъдат разисквани на следващия ден на изключително съвещание на Националния съвет за тристранно съдействие.

За " По света и у нас " основният икономист на КНСБ Любослав Костов съобщи, че пакетът от антикризисни ограничения е непълен, просрочен и без ясна политика по приходите. Междувременно общественият министър Героги Гьоков увери, че минималната работна заплата ще се усили с 50% по отношение на междинната работна заплата, само че през януари следващата година.

В предаването " Бизнес.БГ " по Българска национална телевизия Гьоков уточни, че ограниченията на кабинета ще имат позитивен резултат върху жителите и компаниите.

Къде се разминават синдикати и ръководещи и какъв ще е действителният резултат за хората вижте в обобщението на Николай Минков.

Част от ограниченията на държавното управление плануват нулево Данък добавена стойност на хляба, осъвременяване на пенсиите с 20%, увеличение на данъчните облекчения за фамилии с деца, отплата поради скъпите горива, облагане на свръхпечалбите на производителите на ток, с цел да се компенсират битовите консуматори, нарастване на ваучерите за работещите.

От КНСБ обявиха, че ограниченията са незадоволителни и че посредством тях няма действително покачване на покупателната дарба. От синдиката желаеха държавното управление да одобри ясна политика по приходите.

" В момента от обявените ограничения не виждаме нито една мярка като растеж на минималната заплата или като отплата на хората в обществения бранш. Припомням, че в частния бранш междинната заплата набъбна с 11% - обществената с нито едно левче. ", съобщи Любослав Костов, шеф на Института за обществени и синдикални проучвания на КНСБ

Социалният министър изясни, че макар желанието му още от 1 юли да се усили минималната работна заплата, съдружните сътрудници и финансовото министерство имат запаси.

" Те считат, че ще бъде казус да се усилва 2 пъти в една година минималната работна заплата, което слага пред усложнение работодателите, тъй като няма предвидимост, прогнозируемост и така нататък, само че от 1 януари 2023 година сигурно ще има нова минималната работна заплата. " - увери министърът на труда и обществената политика Георги Гьоков.

Друга рецензия на КНСБ е, че ограниченията не са насочени непосредствено към хората.

" От това, което виждаме като антикризсни ограничения, изрично е незадоволително, защото огромна част от тях в болшинството си не касаят основна поддръжка за хората, за работещите, за семействата, в случай че щете даже за пенсионерите - защото, в случай че извадим тези 60 лева, които досега получаваха, по този начин или другояче, новото при тях е едни 10%, които не са повече от 30 до 40 лева върху минималната пенсия, в случай че се замислите ". - пресмята Любослав Костов.

Социалният министър уточни, че разноските за пенсии ще набъбнат с към 1,6 милиарда лева и изясни за какво добавката от 60 лева влиза в общата сума, дружно с осъвременяването, макар че се нарушават осигурителните правила.

" Има огромна правдивост в това, което ще създадем в този момент, само че още веднъж ще бъдат нарушавани осигурителните правила. Защото тия 60 лева, които някой в миналото реши да ги постави към пенсиите в началото като 50 лева коронавирус добавка, по-късно, в случай че си спомняте - 120лв, по-късно 60 лева, по-късно добавки на добавките - те няма по какъв начин по различен метод, спазвайки осигурителните правила, да ги вкарваме в пенсията. А упованието на българското общество, на българските пенсионери, е те да влязат като част от пенсията ". - сподели Георги Гьоков.

Гьоков уточни, че не се планува увеличение на коефициента за тежестта на една осигурителна година.

" Препоръката на Международната организация на труда е коефициентът на тежест да бъде повишен до 1,5, сега е 1,35. Няма да бъде направено това, тъй като приказваме за дефицити на ДОИ. Ако създадем това деяние, парите, нужни за това, ще надвишават тия милиард и 600 млн., които са нужни и дефицитът ще стане голям. " - посочи общественият министър.

Според КНСБ на фона на 64 милиарда лева разходна част в бюджета е несериозно кабинетът да задели едвам 2 милиарда за антикризисни ограничения.

" Ние не желаеме даже да има действителна конвергенция сега. Искаме просто тези хора да могат да купят същите артикули и услуги, които са могли да купят предходната година по същото време. Искаме някаква отплата за този висок растеж на инфлацията. ", показва Любослав Костов от Института за обществени и синдикални проучвания на КНСБ.

Дали настояванията на синдикатите ще бъдат чути от държавното управление и до каква степен ограниченията на ръководещите ще срещнат поддръжка от бизнеса, ще стане ясно на следващия ден, когато заседава Националният съвет за тристранно съдействие.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР