Антикорупционният закон на ГЕРБ мина през първата цедка в парламента.

...
Антикорупционният закон на ГЕРБ мина през първата цедка в парламента.
Коментари Харесай

Антикорупционният закон на ГЕРБ мина през първата цедка

Антикорупционният закон на ГЕРБ мина през първата цедилка в Народното събрание. Народното събрание одобри на първо четене Законопроекта за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество и Законопроект за противопоставяне на корупцията измежду лица, заемащи висши обществени длъжности (Антикорупционния закон), импортиран от Министерски съвет, съобщи БГНЕС. В поддръжка на предлагането гласоподаваха 133-ма депутати, срещу бяха 70, а 9 се въздържаха.

За законопроекта на Българска социалистическа партия бяха 69, срещу 73 и 68 се въздържат, с което той бе отритнат. При показване на мнение и двата вносителя – Министерски съвет в лицето на правосъдния министър Цецка Цачева и Българска социалистическа партия в лицето на Крум Зарков акцентираха, че главната цел на законопроектите им, е ефикасна битка с корупцията. По време на дебатите Филип Попов от Българска социалистическа партия съобщи, че в българското законодателство няма правно разбиране за корупция, а то е по-скоро политическо, а не правно разбиране. " В нашия законопроект не сме дали формулировка на корупция, само че сме описали точни ясни кои закононарушения ще се преследват от антикорупционния орган ясно и изчерпателно. Следва да отговорим кои са изискванията за пораждане на корупцията и кой е виновен. Липса на бистрота при решенията на държавното управление е причина за корупция ", съобщи Попов. Той добави, че корупцията подкопава успеваемостта на страната.

" Върнахте се на позицията на Движение за права и свободи и по тази причина той ще мине. Ние ще подкрепим законопроекта на Министерски съвет. Останаха малко противоречиви моменти и се надявам сред първо и второ четене да ги отстраним и тях. Нека да създадем един добър закон ", прикани Хамид Хамид от Движение за права и свободи. " Това е една добра крачка към връщане към нормалността, сътрудници от ГЕРБ, само че от вас се чака да извършите по-голямата крачка - да върнете България в европейския път, още малко остава-отстранете националистите от властта ", прикани депутатът от Движение за права и свободи.

Димитър Лазаров от ГЕРБ, пък уточни, че в претекстовете на законопроекта на Българска социалистическа партия написа, че шефът за подкрепя от зам.-директори, които се избират от Народно събрание с квалифицирано болшинство, а в законопроекта написа, че се избират с обикновено болшинство. Какви са средствата за този нов орган по следствието, настрана попита Лазаров.

Явор Нотев от Обединени патриоти съобщи, че работи шаблонът, че който не поддържа и двата законопроекта или най-малко един от тях, е против антикорупцията. Той уточни, че в законопроекта на Българска социалистическа партия се декларират задания с формули, които смущават, които той дефинира като противоречащи на конституцията правила. Нотев насочи бележки и по двата плана като съобщи, че му се коства, че има риск от засягане на права, по противозаконен и противоконституционен метод. " Ще подкрепим - законопроекта от Министерски съвет - по силата на убеждението ни, че по този начин или другояче би трябвало да се съобщи воля с битка за корупцията ", сподели още депутатът от Оперативна програма.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР