Антикорупционната комисия установи конфликт на интереси при председателя на Комисията

...
Антикорупционната комисия установи конфликт на интереси при председателя на Комисията
Коментари Харесай

Шефът на КРС раздал бонуси от 63 000 лева


Антикорупционната комисия откри спор на ползи при ръководителя на Комисията за контролиране на известията (КРС) Иван Димитров. КПКОНПИ лишава в интерес на страната сумата от 63 449 лв., които са дадени под формата на бонуси през последните 3 години.

Със свое решение антикорупционната комисия е наложила на Иван Димитров и санкция от 5000 лв..

Производството против Иван Димитров е почнало по сигнал от орган на изпълнителната власт. Установено е, че в интервала 2019 - 2021 година Димитров е издал 11 заповеди, с които се дефинират спомагателни хонорари за чиновници в КРС, измежду които е и самият той.

Възнагражденията са били изплащани дружно със заплатите по одобрени от ръководителя поименни описи.

Издаването на заповедите и одобряването на поименните описи към тях, в които е попадало и неговото име, е реализиране на пълномощия в частен интерес. С тези си дейности Димитров, като лице, заемащо висша обществена служба, е осъществил спор на ползи, с които си е обезпечил материална полза за себе си в интервала 25 януари 2019 – 27 октомври 2021 година, показва КПКОНПИ.

Според антикорупционната комисия законосъобразното държание в тази ситуация би било Иван Димитров да си направи самоотвод от служебните отговорности, с които дефинира личните си спомагателни хонорари.

Нарушението слага под подозрение обективното и независимо осъществяване на професионалните отговорности, изключително когато частният интерес се съчетава с лицето, заемащо висшата обществена служба, се споделя в известието на КПКОНПИ.

Иван Димитров оглави КРС в края на 2018 година, откакто предходният ѝ шеф Росен Желязков бе определен за министър на превоза на мястото на отдръпналия се поради злополуката край Своге Ивайло Московски.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР