Антикорупционната комисия КПКОНПИ поиска конфискация на имущество за над 19

...
Антикорупционната комисия КПКОНПИ поиска конфискация на имущество за над 19
Коментари Харесай

КПКОНПИ поиска конфискация на над 19 млн. лв. от дясната ръка на Божков

Антикорупционната комисия КПКОНПИ изиска конфискация на имущество за над 19 млн. лева от Георги Попов, дясната ръка на намиращия се в Дубай предприемач Васил Божков. 

В Софийски градски съд комисията, ръководена от Сотир Цацаров, внася две искови молби и едната е точно против Попов. Тя е на обща стойност от 19 147 186,25 лева.  " Той е упрекнат от прокуратурата за присъединяване в проведена незаконна група с началник Васил Божков. Претендират се и 17 недвижими парцела, както и три моторни транспортни средства ", гласи известие в уеб страницата на КПКОНПИ, оповестено след съвещание на комисията на 16 февруари.

Попов е някогашен мажоритарен притежател на футболния „ Левски “. Той  2021 г. полет от Дубай. Прокуратурата съобщаваше, че е бил екстрадиран, откакто управляващите в ОАЕ са удовлетворили настояването на обвиняването, до момента в който Васил Божков и юристът на Попов твърдяха, че предприемачът се е прибрал по лично предпочитание. Бизнесменът беше в ОАЕ от края на януари 2020 година

След като беше отведен в следствения арест още при идването си на Летище София, Попов беше разпитан и арестуван, само че след това Специализираният углавен съд го пусна под парична гаранция на стойност 40 хиляди лв.. 

Попов беше разгласен за интернационално търсене във връзка с участието му в проведена незаконна група, ръководена от Божков и с присъединяване на длъжностни лица. Според прокуратурата - групата била основана за осъществяване на тежки умишлени закононарушения като изнудване, насила, подкупи на длъжностни лица, търговия с въздействие и длъжностни закононарушения.

Георги Попов държеше 86,6% от акциите на футболния „ Левски “, докато те не бяха джиросани на Наско Сираков през юни 2020 г. В интервала, в който предприемачът бе мажоритарен притежател на „ сините “, Божков беше финансовият им покровител посредством компанията си „ Национална лотария “. Попов взе акциите на „ Левски “ на 6 март 2019, когато се показа за вицепрезидент на сдружението НОВЕ Холдинг, с което стана ясно, че е доближен на Божков.

Междувременно от КПКОНПИ оповестиха още, че образуват и производства за спор на ползи. Едното е против Тома Белев, зам.-министър на околната среда и водите. " Поводът е постъпил сигнал, съгласно който същият е ръководител на Управителния съвет на Сдружение „ Асоциация на парковете в България “, пишат от комисията.

Другото произвеждане е по отношение на управлението на АЕЦ „ Козлодуй “ - Наско Михов, изпълнителен шеф, и Александър Николов, зам.-изпълнителен шеф. Постъпил е сигнал, в който се съдържат изказвания за непозволено облагодетелстване – подписване на контракти с сдружения, индиректно свързани с тях, споделят от КПКОНПИ.

" За Тома Белев, Наско Михов и Александър Николов спор на интереси не е установен с обстоятелството на формиране на производството – той се твърди в постъпили сигнали, и съществуването или неналичието му предстои на определяне по планувания в закона ред ", пишат от комисията.

По отношение на Галин Николов, изпълнителен шеф на Изпълнителната организация по риболовство и аквакултури (ИАРА), е открит спор на ползи за това, че на 07.08.2020 година е упражнил пълномощия по работа в частен интерес на обвързвано с него лице, оповестяват от КПКОНПИ. " Той е предложил и назначил брата на своята брачна половинка на по-висока служба и надлежно – с по-голямо месечно заплащане. В случая Николов е следвало да си направи самоотвод от съответните си служебни пълномощия. Наложена му е санкция в размер на 5000 лева ", твърди още комисията. Изрично е посочено, че решението още не е влезнало в действие и Николов може да апелира пред съда.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР