Антикорупционната комисия КПКОНПИ е на косъм да се провали по

...
Антикорупционната комисия КПКОНПИ е на косъм да се провали по
Коментари Харесай

КПКОНПИ пред провал по дело за конфискация, свързано с ГЕРБ

Антикорупционната комисия КПКОНПИ е на косъм да се провали по знаково дело за конфискация. Това видя „ Сега “ в електронното деловодство на Софийския градски съд.

Става дума за процеса за лишаване на имущество на стойност 2,8 млн. лева от някогашната ръководителка на Клиниката по дерматология във ВМА Мирослава Кадурина, брачна половинка и сина й, както и сдружението „ Прима Дерм “.

По делото обвинен беше и депутатът от ГЕРБ ген. Стоян Тонев, някогашен началник на ВМА, към този момент мъртвец.

Гражданското дело за конфискацията против Кадурина беше заведено през 2017 година, само че 2 години беше спряно, защото се чакаше изговаряне на Съда на Европейски Съюз в Люксембург. Преди година съдът в Люксембург отпуши процеса.

Изглежда обаче, че КПКОНПИ може и да го загуби „ служебно “. Софийският градски съд е разпоредил производството по делото да бъде оставено без придвижване. На КПКОНПИ са дадени 7 дни „ малко, ясно и в сходство с точния смисъл на понятията в използвания закон, да изложи фактическите изказвания към исковата молба “.

От антикорупционната комисия магистратите чакат и да разясни по какъв начин сумата от 774 673 лева, за която е упрекната Кадурина, се отнася във един път поправената искова молба по отношение на понятията и паричния им еквивалент.

За въпросните 774 673 лева, получени в брой, КПКОНПИ претендира, че „ са нелегално облагодетелстване с непознати средства от  1 януари 2007 година до 30 юни 2014 година Мирослава Кадурина като шеф на клиника „ Дерматология и венерология “ във ВМА, присвоила пари, благосъстоятелност на болничното заведение, поверени й да ги ръководи “.

Освен тях КПКОНПИ желае да бъдат иззети разнообразни суми, които са равностойността на фирмени дялове, изплатени дивиденти, вноски по разплащателни сметки, получени преводи от трети лица, както и равностойността на дял от парцел.

Реклама

От съпрузите комисията желае да бъдат иззети аграрен парцел с къща в Банско, мезонет и гараж в центъра София, „ Тойота “. От сдружението „ Медицински център по дерматология и естетична медицина Прима Дерм “ ООД пък се желаят 2 парцела в центъра на София.

Съдът припомня на КПКОНПИ, че единствено той дефинира кое имущество е нелегално добито и предизвестява, че „ заради огромния размер на исковата молба, която в по-голямата част съдържа правни заключения, присъщи единствено за правосъдното решение, липсва логическа връзка сред обстоятелствата и понятията, с които КПКОНПИ ги квалифицира “.

Накрая комисията е предизвестена и че при следващото неопределено осъществяване на напътствията на съда, производството ще бъде прекъснато.

КПКОНПИ твърди, че Кадурина се е облагодетелствала с пари от ВМА. Тя стана „ клиент “ на комисията, откакто бе упрекната за длъжностно закононарушение и заграбване.

През 2016 година военната прокуратура в София прати Кадурина на съд дружно с някогашния началник на ВМА ген. Стоян Тонев. Тонев, който умря година по-късно, бе упрекнат в сключването на 4 неизгодни контракта с компанията на Кадурина „ Дерма прим “, по силата на които на сдружението са предоставени за прилагане апарати на ВМА.

Заради абсурда той напусна Народното събрание, където беше народен представител от ГЕРБ.

Според проверяващите по този начин болничното заведение е ощетена. Ген. Кадурина получи обвиняване за закононарушение по работа. Според прокуратурата като началник на дерматологичната клиника тя е надвишила правата си, предоставяйки на личното си сдружение апарати на ВМА, както и че е възлагала на работещите в клиниката да правят в работно време процедури на пациентите на частната компания.

Междувременно Кадурина беше оправдана от Софийския боен съд по делото за длъжностно закононарушение и заграбване за над 7 млн. лв. от болничното заведение. В момента наказателния развой виси пред Военно-апелативния съд.
Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР