Антикорупционната комисия, ДАНС и НАП започват проверки по досиетата Пандора.

...
Антикорупционната комисия, ДАНС и НАП започват проверки по досиетата Пандора.
Коментари Харесай

ДАНС, НАП и КПКОНПИ се захванаха с досиетата "Пандора"

Антикорупционната комисия, ДАНС и Национална агенция за приходите стартират инспекции по досиетата " Пандора ". Бившият народен представител от Движение за права и свободи Делян Пеевски е един от българите в интернационалното следствие за пари и имущество в офшорки.

Според разкритията на уеб страницата bird.bg Пеевски е обвързван с три офшорни компании, за които няма диря в подадените от него имуществени заявления. В досиетата " Пандора " има данни за още един български политик, чието име към този момент не е разкрито.

В позиция до медиите Делян Пеевски отхвърля да е укривал приходи и декларира, че информацията за него е погрешна. Данъчните и КПКОНПИ пък са поискали спомагателна информация за българите в досиетата " Пандора ".

В досиетата " Пандора " някогашният народен представител от Движение за права и свободи Делян Пеевски е обвързван с три офшорни компании, за които няма диря в подадените от него имуществени заявления, разкрива уеб сайтът bird.bg - българският сътрудник в интернационалното следствие.

“Проблемът е, че имаме средства, които не са декларирани, а по закон той е задължен да заявява пред Сметната палата и пред КПКОНПИ. Има евентуално активи, които са се водили на името на тези офшорки, които също не са декларирани, там би трябвало Национална агенция за приходите да покаже мускули “, съобщи пред ТВ1 основният редактор на уеб страницата Атанас Чобанов.

Според следствието през 2013 година и 2014 Пеевски не е заявил присъединяване в ръководството на офшорна компания от Британските острови с капитал от 50 000 $. Сайтът демонстрира документ от прехвърлянето ѝ с името на Пеевски като шеф на сдружението.
Снимка: bTV
Освен това през 2018 година Пеевски е имал дялове от компания в размер на 100 000 $, сочи следствието. Публикуван е документ за прехвърлянето към юрист с подписи и копие на паспорта на Пеевски. В декларациите на депутата от същата година има оповестена благосъстоятелност на други компании, само че не и на посочената с дял от 100 000 $. В своя позиция той споделя, че информацията за недекларирани от него офшорни сдружения е погрешна и че " постоянно е бил безупречен ".

„ Въпросните сдружения са напълно дъщерни на сдружение, в което имам директно присъединяване и което е съответно заявено, като всевъзможни разнообразни тълкования са напълно неоснователни и манипулативни. Отделно, тези сдружения в никакъв случай не са правили активност, не са имали активи и посредством тях не са реализирани каквито и да било покупко-продажби “, сподели Пеевски.

От Антикорупционната комисия оповестиха, че ревизират всички заявления, подадени от Пеевски в качеството му на народен представител: „ Предмет на разбора е съпоставяне на декларирани условия по отношение на присъединяване в търговски сдружения и в техни органи на ръководство, с информацията, оповестена от bird.bg. и преценка за съществуване на противоречие сред декларациите и действителното имущество “.

Данъчните са поискали спомагателни данни от Международния консорциум на проверяващите публицисти за българите в досиетата " Пандора ". От Национална агенция за приходите могат да образуват инспекция или проверка в случаите, в които има информация за отклоняване от облагане или укриване на налози.

От приходната организацията и КПКОНПИ ще сравнят данните по досиетата " Пандора " с информацията, която страната ни получава за имущество и приходи на българи зад граница. ДАНС също стартира инспекция по случая, като ще обменят информация с партньорски служби и организации
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР