Антикоагулантите са лекарства, които помагат за предотвратяване на образуването на

...
Антикоагулантите са лекарства, които помагат за предотвратяване на образуването на
Коментари Харесай

Антикоагуланти – какво са и как действат

Антикоагулантите са медикаменти, които оказват помощ за попречване на образуването на кръвни съсиреци. Те се дават на хора с висок риск от формиране на съсиреци, с цел да се понижат възможностите им за развиване на съществени положения като инсулти и инфаркти.

Кръвният съсирек е уплътнение, основано от кръв, за прекъсване на кървенето от рани. Въпреки че са потребни за прекъсване на кървенето, антикоагулантите могат да блокират кръвоносните съдове и да спрат кръвта да тече към органи като мозъка, сърцето или белите дробове, в случай че се образуват на неверното място.

Антикоагулантите работят, като прекъсват процеса, участващ в образуването на кръвни съсиреци. Понякога се назовават медикаменти за разреждане на кръвта, само че в действителност не вършат кръвта по-рядка. Въпреки че се употребяват за сходни цели, антикоагулантите се разграничават от антитромбоцитните медикаменти като аспирин и клопидогрел.

Най-често предписваният антикоагулант е варфарин. Предлагат се и по-нови типове антикоагуланти, които стават все по-често срещани. Такива са ривароксабан (Xarelto), дабигатран (Pradaxa), апиксабан (Eliquis), едоксабан (Lixiana). Варфарин и по-новите други възможности се одобряват като таблетки или капсули. Има и антикоагулант, наименуван хепарин, който може да се инжектира.

Ако кръвен съсирек блокира притока на кръв през кръвоносен съд, към засегнатата част на тялото няма приток на О2. Тогава тя ще спре да работи вярно.

В взаимозависимост от мястото на формиране, съсирекът може да докара до съществени проблеми като инсулт или преходна исхемична офанзива, сърдечен удар, дълбока венозна тромбоза, белодробна емболия.

Може да се предложи лекуване с антикоагуланти, в случай че вашият доктор счита, че имате нараснал риск от развиване на един от тези проблеми. Това може да се дължи на обстоятелството, че в предишното сте имали кръвни съсиреци или сте диагностицирани със положение като предсърдно мъждене, което може да докара до образуването на кръвни съсиреци.

 Лечение с антикоагуланти

Може също да ви бъде постановен антикоагулант, в случай че неотдавна сте претърпели интервенция, защото интервалът на отмора, от който се нуждаете по време на възобновяване си, може да усили риска от развиване на кръвен съсирек.

Вашият доктор би трябвало да ви каже какъв брой от антикоагулантното лекарство да приемате и по кое време да го приемате. Повечето хора би трябвало да одобряват таблетките или капсулите си един път или два пъти дневно с вода или храна.

Продължителността на приема зависи от повода за определяне на лекарството. В доста случаи лекуването ще бъде за цялостен живот.

Ако ще имате интервенция или тест като ендоскопия, уверете се, че вашия доктор или хирург е наясно, че приемате антикоагуланти, защото може да се наложи да спрете приема им за малко. Ако приемате варфарин, също по този начин ще би трябвало да избягвате основни промени в това, което нормално ядете и пиете, защото то може да повлияе на медикаментите.

Повечето антикоагулантни медикаменти не са подобаващи за бременни дами.

Както всички медикаменти, съществува риск от поява на нежелани реакции, до момента в който приемате антикоагуланти. Основният непряк резултат е, че можете да кървите прекомерно елементарно. Това може да аргументи проблеми като прекосяване на кръв в урината, мощно кръвотечение при относително леки рани, тежки синини, дълготрайно кървене от носа, кървящи венци, повръщане на кръв или кашляне на кръв, тежка менструация при дамите.

Източник: advice.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР