Антиевропейски популистки партии са напът да станат ключови победители на

...
Антиевропейски популистки партии са напът да станат ключови победители на
Коментари Харесай

Весела Чернева: Опитват се да рушат ЕС отвътре

Антиевропейски популистки партии са напът да станат основни спечелили на идните през юни избори за Европейски парламент (ЕП). Това предвижда отчет на Европейския съвет за външна политика (ЕСВП), озаглавен " Остър десен завой ". Очакваният спад на поддръжката за обичайните партии ще съставлява опасност за основни политики.

" Преди пет години имахме сходни прогнози и тогава изглеждаше, че заплахата е доста огромна, тъй като евроскептиците, в случай че тогавашните прогнози се бяха сбъднали, щяха да се опитат в действителност да създадат по-вероятна вероятността няколко страни да изоставен Европейския съюз (ЕС) и по този метод той да бъде мощно разлюлян. В последна сметка тази евроскептична вълна не беше толкоз огромна ", разяснява по Дарик радио Весела Чернева, заместник-директор на ЕСВП и шеф на софийския офис на организацията.

Тя добави, че сега наподобява, че от една страна има едно струпване на чувство за рецесии, което усилва тежестта на тези политици, които разчитат на страховете на хората, и въпреки това самите политически сили са станали някак по-хитри.

" Започнаха да се пробват да разрушават Европейски Съюз от вътрешната страна - т.е. да отслабят политическото равнище на Европейски Съюз. Виждаме това по образеца на Виктор Орбан, който се пробва да блокира и да саботира съществени политики на Европейски Съюз ", уточни още Весела Чернева.

Тя означи, че през вчерашния ден, 7 февруари, е почнала нова наказателна процедура против Унгария поради един така наречен Закон за суверенитета, който е друго име на Закона за задграничните сътрудници, първо признат в Русия преди няколко години и по-късно заимствуван на много места.

" Наистина наподобява, че курсът на Орбан към авторитаризъм от путиновски вид от ден на ден придобива своите контури. Това ще е една от огромните задания на идната Европейска комисия и идващия Европейски парламент - да намерят метод по какъв начин Орбан и такива като него да бъдат обезвредени в европейски подтекст ", изясни Весела Чернева.

Тя съобщи, че неотдавна е имало доказателства, че „ Алтернатива за Германия “ е получавала съветски пари през медиатор. И добави, че това се е случвало и с Националния фронт на Марин Льо Пен.

" Чуваме сходни вести съвсем всеки ден, в това число имаше такава вест от Литва оня ден, имаше разследване в Словакия по този въпрос. Тоест сигурно има доста ясни доказателства за съветска интервенция в политическите партии и политическия живот на страните членки на Европейски Съюз. Но дано да не приписваме това всемогъщество на Кремъл ", прикани Чернева.

И добави, че в действителност е имало няколко действителни рецесии, които са се натрупали, които също дават криле на тези " партии на страха ". По думите ѝ може би още от 2008 година е почнало това струпване на боязън и заплаха, може би тогава с финансовата рецесия е завършила " златната епоха " на Европейския съюз.

Весела Чернева изрази мнение, че в действителност Европейски Съюз е трябвало да се трансформира в " един механизъм за справяне с рецесии ".

" В последна сметка, както видяхме по време на пандемията, това беше доста значим механизъм за наднационални старания за справяне с Ковид, по-късно и продължаващите опасения от рецесията с миграцията. В идващите дни чакаме да забележим решението на страните членки за така наречен " Пакт миграция ". Това ще е огромно изпитание на Европейски Съюз да контролира влизането в съюза - по какъв начин и на кого се дава леговище. И може би би трябвало да кажем, че продължава да има доста хора, изключително млади, които са обезпокоени от климатичната рецесия и от това, че не вършим задоволително за околната среда ", разяснява Весела Чернева.

Според нея за нас в Източна Европа най-голямата рецесия е войната в Украйна и концепцията, че има дестабилизация толкоз покрай нашите граници.

" Това са 5 разнообразни източника на терзание, които, артикулирани по подобаващ метод, основават добра хранителна среда за тези " партии на страха ". Тук въпросът е по какъв начин така наречен политически център реагира на тях. Как те могат да отговорят на тези страхове и да дадат явен знак, че те управляват обстановката ", сподели още Весела Чернева.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР