Античната кула на Римските терми вече е укрепена и не

...
Античната кула на Римските терми вече е укрепена и не
Коментари Харесай

Античната кула на Римските терми вече е укрепена и не грози посетители

Античната кула на Римските терми към този момент е укрепена и не съставлява заплаха за гости, не се постановат ограждения към нея. Посещенията на туристическия обект обаче въпреки всичко би трябвало да протичат с изключително внимание. Гостите да заобикалят да се приближават до зидовете, тъй като постоянно има риск нещо да падне върху тях. Това разяснява за Moreto.net шефът на Регионалния исторически музей Игор Лазаренко.

По думите му укрепването на кулата е осъществено добре и под надзора на реставратор на музея. Премахната е растителност, компрометираща античните остатъци, запълнени са пукнатини.

В момента откъм ул. „ Хан Крум “ усещане прави една бяла част към кулата, която като че ли стои като кръпка. Оказва се, че този бетонен детайл е реалност още след разкриването на кулата през 60 – те години на предишния век. Премахването му би основало риск за цялата структура. Затова при последните действия просто е доукрепен. Прясната мазилка го прави да изпъква на фона на античната сграда.

По думите на Лазаренко Римските терми се нуждаят от изцяло огромно подсилване, само че средства за такова няма. Изчисления преди десетилетие сочели, че по това време са нужни 4 млн. лв. за задачата. Сега сума следва да бъде в пъти по – огромна.

Комбинираната благосъстоятелност върху парцела сред музея, страната и частни лица прави невероятно създаването на планове и кандидатстването за финансирането им. В същото време страната не отпуска средства за открити пространства. От музея се надяват Общината да насочва по – огромна част от туристическия налог за сходни действия.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР