Античен храм на водата от Римско време е откритието на

...
Античен храм на водата от Римско време е откритието на
Коментари Харесай

Храмът на водните нимфи на Перперикон е вече завършен, под него е имало огрома цистерна

Античен храм на водата от Римско време е откритието на Перперикон, по което екипът на проф. Николай Овчаров работи тази година.

Повече от 23 години продължава разкриването на свещения град, който всяка година изненадва със своята история.

Изпратен е сигнал до полицията, която е на място

„ По този храм работим към този момент повече от 20 години, само че в този момент към този момент с неговата реституция е изцяло приключен. Освен голямата цистерна, събираща повече от половин милион литър вода, над нея се е извисявал храмът на водните нимфи. Намира се край пътя, а съгласно данните от разкопките в издигнат през II-III до IV век. Може да се види даже част от украсата на храма – елементи от фасадата, колони, а под пода е минавал отточният канал, който самичък по себе си е произведение на изкуството “, изясни проф. Овчаров пред bTV.

Проф. Николай Овчаров сподели нови находки от античния град

“Храмовете на водата имат своята дълбока гръцка античност. Първоначално са ги издигали в горички и пещери, само че през римския интервал те добиват от ден на ден утилитарен смисъл – в Рим е имало седеметажна постройка върху водохранилището “, уточни още той.

Восъчни фигури ще водят туристи към Долината на тракийските царе

В Хасково също е открит Извор на нимфите, а в Хисаря има римски диоклецианопол, който е вграден в римските публични терми.

Проф. Овчаров уточни, че до няколко месеца Перперикон ще им напълно нов образ. Разкопките не престават до 10 септември, а реставрациите и по-късно.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР