Антибиотиците и лекарствата за лечение на диабет и антибактериалните медикаменти

...
Антибиотиците и лекарствата за лечение на диабет и антибактериалните медикаменти
Коментари Харесай

От днес лекарства за диабет и антибиотици ще се изписват само с е-рецепта

Антибиотиците и медикаментите за лекуване на диабет и антибактериалните лекарства за систематична приложимост, от през днешния ден се изписват единствено с електронна рецепта.

Новите правила се вкарват с изменение и допълнение на Наредба № 4 от 2009 година за изискванията и реда за определяне и разпределяне на лекарствени артикули,предаде News.bg.

От Министерството на здравеопазването показват, че задачата е да се подсигурява бистрота върху целия развой по определяне и разпределяне на тези лекарствени артикули, както и.

Очаква се измененията да предотвратят дефицита на лекарствени артикули и справяне с антимикробната устойчивост, както и реализиране на рационална приложимост на лекарства. Всички хартиени предписания издадени преди 16 октомври остават годни.

Всяка електронна рецепта ще съдържа:

  • дата на отпускане;
  • име, възраст и адрес на пациента;
  • име и УИН на лекаря;
  • име и УИН на фармацевта;
  • отпуснатите лекарствени артикули по комерсиално название и количество;
  • два Национални референтни номера, които ще се генерират при определяне и при разпределяне на съответния лекарствен артикул.

С цел отбягване на усложнения и облекчение на медицинските експерти, Информационно обслужване е създало и внедрило гратис и налично мобилно приложение, функциониращо на всички типове мобилни телефони. Разработеното мобилно приложение eRx е със профилирано предопределение за издаване на електронни предписания в обстановки, при които лекарят няма достъп до компютър с медицински програмен продукт.

Благодарение на него, при домашни визити или други незабавни обстановки, отвън лекарския кабинет може да бъде издадена електронна рецепта, отговаряща на медицинските практики, използваните закони и условията на Националната здравноинформационна система (НЗИС). Приложението може да бъде конфигурирано гратис на всички мобилни устройства, които лекарят употребява, а за облекчение посредством самото приложение може да се реализира елементарно шерване на номера на издадената рецепта с пациента, която след това да бъде изпълнена в аптеката.

От Здравното министерство припомнят, че НЗИС поддържа " офлайн " режим на работа, в който при липса на интернет събитията се резервират и изпращат още веднъж при възобновяване на свързаността. Също по този начин е построен контактен център с непрестанно работно време, седем дни в седмицата, който може да се запитва при усложнения и компликации с действието на НЗИС.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР