Антибиотици и лекарства за диабетици да се изписват само с

...
Антибиотици и лекарства за диабетици да се изписват само с
Коментари Харесай

Здравното министерство: Антибиотици да се предписват само електронно от 1 октомври

Антибиотици и медикаменти за диабетици да се изписват единствено с електронна рецепта. Предложението на здравното министерство е това да се случи още от първи октомври. Омбудсаманът Диана Ковачева обаче счита, че в случай че измененията влязат в действие, достъпът на пациенти до лекарства ще бъде нарушен.

Сега електронно се предписват и отпускат всички медикаменти, които се заплащат изцяло или отчасти от здравната каса. А здравното министерство предлага от първи октомври електронни наставления да сменят белите хартиени предписания за определяне и разпределяне на антибиотици и медикаменти за диабетици.

" България е на едно от челните места в Европа по проблеми с антибиотичната устойчивост. Това се дължи на безконтролното изписване на антибиотици, което в този момент с въвеждането на електронната рецепта за антибиотици ще бъде лимитирано в доста огромна степен ", сподели проф. Христо Хинков - министър на опазването на здравето.

От лекарския съюз желаят стягане на контрола при разпределяне на медикаменти.

" Ако няма неспособност да си вземем от аптеката без рецепта, електронната рецепта няма да реши нищо ", разяснява доктор Иван Маджаров - ръководител на БЛС.

Фармацевтите са на друго мнение.

" В момента всеки може да си препише каквото желае на рецепта. Няма по какъв начин това да бъде тествано или следено. Затова когато приказваме за цифровизация на процеса или електронни предписания. Така се усъвършенства не просто контролът по предписването, само че и контрола по отпущането ", уточни Димитър Маринов - ръководител на Българския фамрацевтичен съюз.

Аптеки и лекари имат подготвеност да отпускат и предписват електронни бели предписания.

" В България момента всеки може да отиде и да си закупи медикаменти по лекарско наставление, както си купува самун в магазина, което не е редно. Електронната рецепта, в случай че в действителност тези лекарства се изписват единствено по този метод, действително няма по какъв начин тези лекарства да бъдат отпускани по различен метод ", сподели доктор Деница Даскалова- общопрактикуващ доктор.

Омбудсманът се притеснява, че има лекари и зъболекари, които не работят със здравната каса и нямат достъп до Националната здравноинфромациоинна система. А това значи, че няма по какъв начин да издават електронни предписания за антибиотици. Срокът за публично разискване на препоръчаните от здравното министерство промени е 25 септември.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР