AnRI 2 е робот-лектор, той може да преподава на деца

...
AnRI 2 е робот-лектор, той може да преподава на деца
Коментари Харесай

Роботи стават лектори в училището на бъдещето


AnRI 2 е робот-лектор, той може да преподава на деца или на младежи със характерни потребности. Освен като водещ възпитател, AnRI 2 може и да бъде асистент на учителя.

Какво е мястото на роботите в учебното заведение на бъдещето? Как внедряването на най-новите софтуерни, компютърни и роботизирани системи ще усъвършенства процеса на образование и ще отговори на характерните потребности на всеки възпитаник? И изобщо по какъв начин хуманоидните роботи и сервизната роботика могат да подкрепят човек в неговото всекидневие?

На всички тези въпроси дават отговор учените от Института по роботика на Българската академия на науките (БАН) по време на специфична демонствация във връзка на 150-годишнината от основаването на Българска академия на науките, съобщи БГНЕС.

На нея бяха показани роботи, създадени от учените на Българска академия на науките.Представени бяха и резултатите от изследвания в границите на план CybSPEED, финансиран от програмата „ Мария Склодовска Кюри “ на Хоризонт 2020. Изследванията им са свързани с метода, по който хората възприемат уроците, преподавани благодарение на роботи и по какъв начин роботите оказват помощ да се притегли вниманието и поддържа неговия фокус по време на преподаване.

В рамките на демонстрацията бе показан роботът AnRI 2 (Antropomorfic robot with intelligence), чието предопределение е точно да бъде робот-лектор. „ Той може да реализира лекционна активност за деца или младежи със характерни потребности. Децата елементарно преодоляват бариерата, която другояче съществува сред тях и индивида. Роботът може да бъде просто асистент на педагога, само че е с огромни благоприятни условия, тъй като може да даде нужната информация за образованието “, описа проф. Роман Захариев от института.

AnRI 2 не е хуманоиден робот и не наподобява на същински човек. Вместо глава има екран, на който може да се изписва информация или да се демонстрира изображение. Освен това върху него има ситуирани датчици, с които той картографира заобикалящия го свят, което му разрешава безпроблемно напредване в пространството. Експерименталният робот към този момент е пробван в дневен център за обслужване на деца със характерни потребности в Сандански и е постигнал положителни резултати.

Подобен на него е AnRI 1, само че предназначението му е друго, тъй като той е така наречен сервизен робот. Задачата му е да подкрепя хората в ежедневните им действия. AnRI 1 може да включва и изключва разнообразни аудио или видео системи в дома ви, да ви донесе бутилка минерална вода или книга. Може даже да ви подсети да си пиете медикаментите в авансово заложен миг, а в случай че не го извършите – да осведоми вашите близки за това.

В разработките си учените от Института по роботика умишлено заобикалят хуманоидния тип на своите роботи. Причината – в случай че роботът има човешки тип, той може по-лесно да провокира боязън. Това събитие се следи в още по-голяма степен при децата. Ето за какво е по-добре той да наподобява на играчка, в сравнение с да прилича жив човек.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР