Аномалии в работата на фотоволтаичните системи водят да намаляване на

...
Аномалии в работата на фотоволтаичните системи водят да намаляване на
Коментари Харесай

Аномалии подкопават производителността на фотоволтаиците


Аномалии в работата на фотоволтаичните системи водят да понижаване на продуктивността и солидни загуби (снимка: CC0 Public Domain)

Аномалиите в работата на фотоволтаичните съоръжения стават все по-сериозна причина за загуба на продуктивност. Нови данни сочат, че това може да коства над 2 милиарда $ загуби за слънчевата промишленост.

Базираната в Съединени американски щати Raptor Maps разгласява годишен отчет за незадоволителната продуктивност на световната фотоволтаична система. Анализът се базира на въздушни инспекции на 24,5 GW широкомащабни слънчеви системи.

Статистиката от инспекциите демонстрира, че слънчевите активи страдат от от ден на ден аномалии всяка година. Недостатъчното показване заради аномалии съвсем се е удвоило: от 1,61% през 2019 година до 3,13% през 2022 година, сподели компанията. Загубите на електрическа енергия са се нараснали с 94% от 2019 година насам.

Ако се запазят актуалните темпове, загубите на електрическа енергия, подбудени от аномалии в работата на фотоволтаиците, могат да набъбнат до съвсем 6% до 2025 година. Raptor Maps прави оценка годишните загуби на 82 милиона $ за инспектираните 24,5 GW активи. Това би означавало стотици милиони долари загуба в световен мащаб!
още по темата
„ Екстраполирането [на тези данни] към общия световен фотоволтаичен потенциал (към края на 2021 година, като се изключи жилищните) значи 2,5 милиарда $ годишна загуба на доходи за промишлеността “, споделят от компанията.

Докладът включва данни за подкопаната продуктивност по мярка на инсталацията и аномалии на равнище модул. Цифрите демонстрират, че по-малките ВЕИ обекти са имали най-високи междинни загуби на мощ като % от съответния индустриален потенциал. Най-големите обекти пък демонстрират по-високи междинни загуби на мощ.

Соларните паркове с размер сред 100 MW и 200 MW имат междинни загуби на мощ от 4,04% – 29% по-високи от междинните за света. Инсталации, по-големи от 200 MW, губят приблизително към 4320 $ на мегаватчас, твърди Raptor Maps.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР