Анкара. Войната в Украйна е нужна на САЩ, не на

...
Анкара. Войната в Украйна е нужна на САЩ, не на
Коментари Харесай

Преглед на някои от основните теми в световния печат

Анкара. Войната в Украйна е нужна на Съединени американски щати, не на Европа, написа турският вестник Ervenesel материал, показан без редакторска интервенция.

Дипломатическото придвижване, ускорено под черните облаци на войната в небето на Украйна, продължи тази седмица на ново равнище.

По-рано тази седмица немският външен министър Аналена Бербок посети Киев и Москва, с цел да разбере по какъв начин вървят нещата. Страстният апел на новоизпечения външен министър на Зелените за нуждата от наново привикване на Нормандския формат с присъединяване на Германия, Франция, Украйна, Русия и решение на проблемите посредством разговор, не беше признат съществено, изключително от подобен " изискан посланик " като съветския външен министър Сергей Лавров.

В последна сметка е явно, че предлагането за разговор в Москва след заканите против Русия в Киев, няма да има отговор. Като се има поради, че НАТО се уголемява към границите на Русия през цялото време, а Германия напредва по линията, избрана от Съединените щати по украинския въпрос, или най-малко не се опълчи категорично на тази линия, спомагателни апели от Берлин за „ разговор “ и „ политическо споразумяване “ няма да трансформират обстановката. Защото с разпадането на Нормандския формат самодейността още веднъж мина значително в ръцете на Съединени американски щати.

След обиколката на Бербок " инспекция на пулса ", държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен направи още едно значимо посещаване. В сряда, 19 януари, Блинкен се срещна с украинския президент Зеленски и украинския външен министър Кулеба в Киев, а в четвъртък, 20 януари, организира диалози в Берлин с външните министри на Германия, Франция и Англия. Изданието напомня, че на 10 януари руско-американската конференция за сигурност в Женева завърши без резултат.

По време на визитата на Блинкен в Киев вниманието беше привлечено от предизвестието му, че Русия може да удвои числеността на войските си на границата с Украйна, която сега наброява 100 000 души. В същото време Блинкен не счете за належащо да даде съответни доказателства за това. В същия ден Джо Байдън на конференция във Вашингтон изреди една след друга закани против Русия. Байдън сподели, че в случай че Русия неразрешено влезе или нахлуе в Украйна, глобите ще бъдат строги във всяко едно отношение. Особено изразът, който той употребява " неразрешено влизане ", не остана неусетен от американските консерватори и Украйна. По-късно представителят на Белия дом посочи.

Докато Съединени американски щати настояват, че става дума за „ сигурността на Европа “, не всички европейски страни са на същото мнение. Полша и балтийските страни, обхванати от " русофобията ", пламенно пазят тази теза. Западноевропейските страни обаче, макар че не възразяват против тази теза в границите на НАТО, започнаха да показват запаси. Германия е за продължение на разговора с Русия, без значение от всичко. Сред немските предприемачи има значителен брой такива, които считат, че комерсиалните връзки с Русия не би трябвало да се нарушават.

От друга страна френският президент Еманюел Макрон, като краткотраен преседател на Европейски Съюз, в навечерието на Европейския парламент прикани за нуждата от реформиране на архитектурата за сигурност на Европа. Отбелязвайки, че Франция дружно с Германия ще се опита да възроди нормандския формат, френският водач сподели: „ Всяка самостоятелна страна би трябвало свободно да взема решение към кой съюз да се причисли “. Така той сподели, че вратите за участие на Украйна в НАТО са отворени. Така че сред Германия и Франция също няма цялостно съвпадане в политиката.

При тези условия може да се каже, че самодейността ще продължи да бъде в ръцете на Съединени американски щати. Събитията демонстрират, че Съединените щати би трябвало да ескалират напрежението към Украйна, основно заради следните аргументи:

1.Да обкръжат Русия военно, с цел да й попречат да взе участие в империалистическата битка за преразпределение на света като мощен състезател.

2.Да бъде отслабена Русия посредством допустима война, като й нанесе мощен удар от военна и икономическа позиция.

3.Да поеме напълно контрола над районите и страните, които преди са били под съветско въздействие, и да ги включи в НАТО.

4.Да нанесе удар по комерсиалните връзки на Русия с други страни, в това число Германия, благодарение на сложни решения за наказания при положение на война.

5.Да обезпечи дисциплинираност в НАТО и да укрепи водачеството на Съединени американски щати, като овладее страните, които намигат на Русия (Турция, Унгария...).

6.Да смъкна „ режима на Путин “ посредством разпространяване на концепцията за „ промяна на властта “ измежду руснаците на фона на санкционния напън и вместо него да издигне прозападен режим.

7.Да сътвори условия за американските оръжейни монополи да доставят повече оръжия на страните от Източна Европа, най-вече на Украйна. Между другото, Държавният департамент на Съединени американски щати разгласи, че на Англия, Естония, Литва и Латвия е позволено да продават на Украйна оръжия, създадени от американски монополи.

Това са първите неща, които идват на разум. Разбира се, този лист може да бъде удължен.

Както можете да видите, Съединените щати, налагайки сюжети на война в Украйна, се стремят да получат доста преимущества. Поради тази причина, даже и да няма гореща война, Съединени американски щати ще продължат да се стремят към това реализиране на задачите си посредством поддържане на напрежение.
***

Вашингтон. Съединени американски щати са изпратили ръководителя на Централното разследващо ръководство в Берлин и Киев, с цел да убедят европейските страни да поддържат корав отговор на Москва в поддръжка на Украйна, макар че тези ограничения се усложняват от тесните стопански връзки на страните с Русия, написа американският вестник The Wall Street Journal .

Директорът на Централно разузнавателно управление на САЩ Уилям Бърнс скрито e посетил немската и украинската столици дни преди визитата и срещата на държавния секретар Антъни Блинкен с европейските съдружници, съгласно публични представители на Съединени американски щати и Германия.

Бърнс, някогашен дипломат на Съединени американски щати в Русия, е уведомил немския канцлер Олаф Шолц и немското разузнаване за обстановката сред Русия и Украйна и вероятните сюжети за нейното развиване. Той е призовал Берлин да затвори неотдавна приключения газопровод " Северен поток-2 ", в случай че Русия нападне Украйна, са споделили публични лица.

Администрацията на Байдън заплаши Русия с необятни наказания, в случай че тя нахлуе в Украйна, а американски чиновници споделят, че Вашингтон и европейските сътрудници са създали проект за финансови наказания, които биха навредили на уязвимите браншове на съветската стопанска система.

След срещите в Киев по-рано тази седмица, Блинкен организира серия от срещи в четвъртък с европейските съдружници в Берлин. Така той се срещна с немския външен министър Аналена Бербок, френския външен министър Жан-Ив льо Дриан, английския министър без портфейл Джеймс Клевърли и имаше обособена среща с Шолц.

„ Ако съветските въоръжени сили преминат границата на Украйна и извършат нови актове на експанзия, това ще бъде посрещнато с бърз, корав и обединен отговор от Съединените щати и нашите съдружници и сътрудници “, сподели Блинкен след среща с четирима европейски министри.

Льо Дриан увери сътрудниците си, че Франция " твърдо поддържа териториалната целокупност на Украйна " и напомни уговорката на водачите на Европейския съюз да санкционират Русия, в случай че тя (териториалната цялост) бъде нарушена още веднъж. Мнението е било споделено от останалите министри.
.
Германия играе водеща роля в организирането на европейските наказания против Русия след анексирането на Крим през 2014 година, само че се притеснява да предизвика източната си съседка, основно тъй като немската стопанска система е мощно подвластна от съветския газ.

Русия съставлява повече от половината от немския импорт на газ (за съпоставяне, в Европейски Съюз е единствено една трета). След последователното затваряне на атомните електроцентрали съветският газ се употребява освен за отопление, само че и за произвеждане на електрическа енергия. Следователно прекъсването на доставките ще навреди на Германия, защото запасите й са изчерпани.

Германия и Русия към този момент са свързани с два газопровода " Северен поток ". В същото време " Северен поток-2 ", който към момента чака узаконяване, ще удвои настоящия размер на доставките.

За Съединените щати затварянето на " Северен поток-2 " е " основен аспект от трансатлантическия отговор на съветската експанзия ", съгласно публични лица, участващи в договарянията. Спорният газопровод беше приключен предходната година макар мощната опозиция на Съединени американски щати и Европейски Съюз.

Бърнс е бил изпратен в Берлин, откакто Шолц не пожела да разгласи обществено, че Германия ще замрази " Северен поток-2 " при положение на съветска инвазия, съгласно американски чиновник, осведомен с въпроса. Според американски дипломати канцлерът и неговите помощници са дали уединено сходни уверения, само че не са го оповестили обществено. През последните дни обаче Шолц избра да заобикаля въпроси за глобите против газопровода.

Ако Русия нахлуе, Европейски Съюз, Обединеното кралство, Съединени американски щати и други съдружници евентуално ще наложат свои наказания, а Вашингтон даде обещание да удари Русия с финансови ограничения, с цел да нанесе стопански вреди на промишлености като енергетиката.

В същото време Съединени американски щати и съдружниците надали ще упорстват за спиране на връзката на Русия с банковата система за разплащане SWIFT със седалище в Белгия, защото европейците са се отказали от тази концепция, настояват осведомени източници.

Байдън сподели на конференция в Белия дом в сряда, че една от ограниченията може да бъде възбрана за транзакции в долари. По-късно представителят на администрацията посочи, че може да става дума за взаимни безналични заплащания, само че не даде детайлности. По този метод някои съветски банки могат да изгубят достъп до долари посредством банки-кореспонденти или медиатори.
Някои анализатори допускат, че Кремъл може да поправя проектите си за експанзията си в Украйна, с цел да предотврати съществени наказания. По-малко очевидна интервенция в работите на Украйна може да провокира спор в Брюксел по отношение на целесъобразността на наказването сред твърдолинейни и страни в исторически проект близки с Русия.

Европа към този момент беше разграничена в сряда, когато френският президент Еманюел Макрон прикани Европа да тръгне по своя път в тирада под председателството на Европейски Съюз.

Френският водач сподели, че Европейски Съюз би трябвало да прекара идващите седмици в създаването на " нов ред за сигурност и непоклатимост ", като се съветва с НАТО.

Администрацията на Байдън не обезкуражава Европа да поеме водеща роля в личната си сигурност, само че желае Вашингтон и НАТО, в които американската войска играе основна роля, да продължат да приказват по основни въпроси на континента.

Някои някогашни страни от Варшавския контракт, в този момент членки на Европейски Съюз и НАТО, избират Алиансът, а не Брюксел, да поеме водещата роля в ограничението на Русия, написа изданието.
***

Лондон. Англия обмисля да изпрати още стотици бойци към прилежащите на Украйна страни-членки на НАТО, които да работят като „ възпиращ фактор “ за Русия, съгласно източници от английското отбранително министерство, написа английският вестник The Times .

Плановете на Обединеното кралство да ускори приноса си към задачите на Aлианса в района се появиха, когато Лиз Трyс насочи персонално предизвестие към Путин да „ отстъпи от Украйна, преди да направи голяма стратегическа неточност “.

В тирада пред мозъчния концерн на Института „ Лоуи “ за външни работи в Сидни, Австралия, външният министър сподели, че Кремъл „ не е научил уроците на историята “ от предходните военни провали на Русия. „ Нашествието ще докара единствено до извънредно тресавище и загуба на живот, както знаем от съветско-афганистанската война и спора в Чечения.

Великобритания би трябвало да работи със съдружници като Австралия, Израел, Индия, Япония и Индонезия, с цел да се изправи против световни агресори като Китай, Русия и Северна Корея, добави Тръс. „ Време е свободният свят да отстоява позициите си. ”

Държавите-членки на НАТО организираха диалози на високо равнище дали да засилят наличието си в Естония, Латвия, Литва и Полша.

Великобритания управлява бойна група от 1200 души в Естония, където има 830 бойци, танкове, бойни бронирани машини, самоходна артилерия, инженерни войски и средства за противовъздушна защита и разузнаване. Повече от 300 френски бойци също съставляват бойната група.

В Полша има и 140 английски бойци като част от засилената задача на НАТО за предно наличие.

Съгласно проектите, които се разискват в Министерството на защитата, Обединеното кралство гледа да укрепи тези задачи със „ стотици “ бойци, които биха могли да бъдат ситуирани в къс период.

Йенс Столтенберг, генералният секретар на НАТО, удостовери през вчерашния ден пред CNN, че обмисля увеличение на разполагането на войски в източната част на Алианса. Той сподели, че сходен ход ще „ изпрати доста ясно обръщение към Русия “.

Антъни Блинкен, държавен секретар на Съединени американски щати, сподели в Берлин, че в случай че Русия нахлуе в Украйна, континентът ще бъде върнат към „ по-опасно и несигурно време “, в което опасността от тотална война ще надвисне над всички.

Великобритания също има към 100 бойци в Украйна като част от подготвителната задача Operation Orbital. Около 30 бойци от новия полк на рейнджърите бяха ситуирани там тази седмица, с цел да обучат силите си по какъв начин да употребяват към 2000 противотанкови ракети, предоставени на страната от Англия.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР