Анкара. Турция отговори с клонка“ пише на страниците си вестник

...
Анкара. Турция отговори с клонка“ пише на страниците си вестник
Коментари Харесай

„Российская газета“: Турция отговори с „клонка“

Анкара. Турция отговори с „ клонка “ написа на страниците си вестник Российская газета , като публикацията носи подзаглавие „ турските управляващи дадоха отговор на американската провокация в Сирия “.
Според изданието, решението на Турция да назова почналата в събота военна интервенция в Африн с името „ Маслинова клонка “ има за цел да подчертае геополитическите аргументи за дейностите. В античността маслиновият клон е символизирал мир и в случай че Турция отстрани кюрдските формирования ръководени от „ Народните отряди за отбрана “, Анкара ще си обезпечи успокоение в пограничните региони със Сирия.
Турският външен министър Мевлют Чавушоглу съобщи, че Анкара е уведомила Башар Асад за желанията си, до момента в който от Дамаск осъдиха остро дейностите на Турция, защото „ Африн е неизменима част от територията на Сирия “.
Асад се намира в деликатна обстановката, отбелязва вестникът. От една страна, Чавушоглу най-вероятно споделя истината, защото двете страни се намират в обтегнати връзки и Анкара ще желае да избегне дипломатическото стеснение, пробвайки се да се презастрахова по всевъзможен метод на интернационална сцена. От друга, Турция работи на сирийска територия и то против кюрдите, които, въпреки подкрепяни от Съединени американски щати, участваха интензивно и дейно в битката против „ Ислямска страна “.
Съединени американски щати обаче наподобява получиха неправдоподобен удар, разяснява съветското издание. Вашингтон смяташе да сътвори сили за гранична защита, формирани най-вече от кюрди и наброяваща 30 хил души. Това, съгласно изданието, е част от подмолните ходове на Вашингтон за определяне на баланс на силата в Сирия, устройващ Вашингон. Турската страна от своя страна осъди остро този ход, като съгласно Анкара, Съединени американски щати са доставили на кюрдите близо пет хиляди камиона с военна помощ и голям брой оръжия. Турция счита, че доставката на оръжия за кюрдските обединения от страна на Съединени американски щати, е геополитическа провокация, отбелязва съветското издание. Освен това в очите на турския президент Реджеп Тайип Ердоган всички кюрдски организации са идентични, без значение дали са неразрешени или позволени. „ Съединени американски щати се пробват да основат терористична формация край нашите граници “, съобщи Ердоган и даде обещание, че „ ние ще смачкаме тази войска още в зародиш “. Съдейки по реакцията на турския президент, за него най-възмутително е отхвърли да Вашингтон да се съобрази с турските ползи в района, приключва изданието.
Превод и редакция : Цанко Цолов
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР