Анкара ще засили военното си присъствие в Северен Кипър, след

...
Анкара ще засили военното си присъствие в Северен Кипър, след
Коментари Харесай

Ердоган засили армията към Северен Кипър. Причината

Анкара ще ускори военното си наличие в Северен Кипър, откакто Съединените щати отстраниха рестриктивните мерки в оръжейната търговия с Кипър, съобщи турският президент Реджеп Тайип Ердоган, представен от Ройтерс.

В изявление за телевизия СиЕнЕн-Тюрк Ердоган сподели, че повдигането на ембаргото е " необяснимо като наличие и време ".
-->
По-рано този месец Държавният департамент на Съединени американски щати заяви, че държавният секретар Антъни Блинкън е отменил рестриктивните мерки в търговията с отбранителни артикули за Кипър за финансовата 2023 година.

" Съединените щати, които подценяват и даже предизвикват стъпки на кипърско-гръцкия дует, който заплашва мира и стабилността в Средиземно море, ще доведат до конкуренция във въоръжаването на острова с тази стъпка ", съобщи Ердоган.

" Ще останем ли безучастни? Не можем ", акцентира той и добави, че Турция към този момент има 40 000 бойци на острова и ще ги укрепи със сухопътни, военноморски и военновъздушни оръжия, муниции и транспортни средства.

" Всички би трябвало да знаят, че тази последна стъпка няма да остане без отговор и че ще бъдат подхванати всички защитни ограничения за сигурността на кипърските турци ", уточни Ердоган.

Кипър е разграничен след турската инвазия през 1974 година, провокирана от къс прелом, въодушевен от гърците. Оттогава Кипър се ръководи от кипърска гръцка администрация в южната част на страната, която Анкара не признава. Отцепилата се турска страна в северната част на разделения остров е приета единствено от Анкара.

Ердоган сподели още, че Съединени американски щати не работят заслужено във връзка с натовските си съдружници, заяви Анадолската организация, базирайки се на същото изявление.

Значението на Турция и Гърция в НАТО просто не може да се съпоставя, съобщи Ердоган, като акцентира, че Съединени американски щати " не могат да намерят различен съдружник като Турция ".

Ердоган напомни, че Турция се подрежда измежду петте най-големи страни в НАТО както във връзка с приноса си към алианса, по този начин и на мощта, обезпечавана от сухопътните ѝ сили.

Той също по този начин съобщи, че съгласно фрагменти от дрон на гръцки острови, които би трябвало да са демилитаризирани, са ситуирани бронирани машини, което дефинира като " недопустимо ".

" Очакванията ни от Съединени американски щати са да не въвличат Гърция в неправилни сметки и да не позволяват манипулиране на интернационалното публично мнение ", добави той.

Вчера се състоя съвещание на Съвета за национална сигурност на Турция, чиято централна тематика беше напрежението с Гърция в Егейско море, припомня Анадолската организация.

Турция няма да се въздържа от използването на законни способи за отбрана на националните си ползи на фона на възходящите провокации от страна на Гърция, съобщи съветът в известие след траялото четири часа съвещание, управлявано от президента Ердоган.

Съветът прикани всички " участници, насърчаващи Гърция да въоръжава островите, които имат демилитаризиран статут (...), да проявят здравомислие ".

Отбелязвайки, че неотдавнашните " засилени провокативни дейности " от страна на Гърция са били прегледани в детайли, Съветът акцентира, че Турция няма да се въздържи да " употребява всички типове законни способи и средства за отбрана на правата и ползите " на своята нация.

Съветът също по този начин подлага на критика Съединени американски щати за неотдавнашния им ход да анулират оръжейното ембарго за интернационално приетата Република Кипър, като съобщи, че решението е " в прорез с духа на алианса " и би трябвало да бъде анулирано.

Турция ще продължи да пази правата на кипърските турци, увери съветът, като в същото време прикани интернационалната общественост да признае независимостта на така наречен Севернокипърската турска република.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР