Анкара не е видяла достатъчен напредък от страна на Швеция,

...
Анкара не е видяла достатъчен напредък от страна на Швеция,
Коментари Харесай

Ердоган към Байдън: Не виждаме достатъчен напредък от страна на Швеция за НАТО

Анкара не е видяла задоволителен прогрес от страна на Швеция, с цел да поддържа кандидатурата ѝ за участие в НАТО, предизвести президентът на Турция Реджеп Таип Ердоган президентът на Съединени американски щати Джо Байдън в телефонен диалог в неделя преди срещата на върха на водачите на НАТО тази седмица.

" Ердоган съобщи, че Швеция е подхванала някои стъпки в вярната посока, като е направила промени в законодателството за битка с тероризма ", се споделя в изказване на дирекцията за връзки на Турция след двустранния диалог.

Но поддръжниците на " терористични организации " - прокюрдски групировки, в това число ПКК и YPG, които са неразрешени в Турция - не престават да организират демонстрации в Швеция, се споделя в изказването. " Това обезсилва подхванатите стъпки ", се споделя в него.

Призивът идва преди двудневната среща на върха на водачите на НАТО в Литва, която стартира във вторник. Байдън поддържа устрема да се реализира съглашение за Швеция на срещата във Вилнюс.

Администрацията на Ердоган блокира очакванията на Швеция да се причисли към отбранителния съюз, обвинявайки Стокхолм, че поддържа кюрдския фракционизъм. Въпреки че в началото упрекна Финландия в същото, по-късно Ердоган даде зелена светлина на молбата на Хелзинки и страната стана член на НАТО през април.

По време на диалога Байдън и Ердоган разискаха и продажбата на американски изтребители F-16 на Турция, като турският президент " означи, че не е правилно да се свързва " настояването на Анкара за самолети F-16 с кандидатурата на Швеция за участие в НАТО, се показва в изказването.

По време на диалога Ердоган също по този начин е повдигнал въпроса за " желанието на Турция да съживи процеса на участие в Европейски Съюз ", се показва в изказването. Турският президент е декларирал, че би желал страните - членки на Европейски Съюз, да изпратят " ясно и мощно обръщение " в поддръжка на кандидатурата на страната за участие в Европейски Съюз на срещата на върха на НАТО в Литва.

Макар че Турция стана претендент за пълноправно участие в Европейски Съюз през 1999 година, през последното десетилетие договарянията на процедура бяха в застой. Страната не се ангажира да извърши промените, нужни, с цел да отговори на критериите, избрани от Брюксел.

Ердоган и Байдън се договориха да се срещнат на четири очи във Вилнюс и да обсъдят в детайли двустранните връзки сред Турция и Съединени американски щати и районните въпроси, се показва в турското изказване. /БГНЕС

Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР