Анголският президент Жозе Едуарду душ Сантуш, чийто мандат изтича в

...
Анголският президент Жозе Едуарду душ Сантуш, чийто мандат изтича в
Коментари Харесай

Заработи най-голямата ВЕЦ в Ангола

Анголският президент Жозе Едуарду душ Сантуш, чийто мандат изтича в края на месеца, откри публично в Лаука най-голямата в страната водноелектрическа централа (ВЕЦ), която е и една от най-мощните на африканския континент, съобщи Франс прес.

Първите от шестте турбини във Водноелектрическа централа "Лаука ", построена на река Кванза, вливаща се в Атлантическия океан, бяха пуснати в употреба през вчерашния ден.

Очаква се всичките шест турбини с общ потенциал 2070 мегавата да проработят до края на 2018 година.

Започнато през 2012 година, строителството на оборудването, оценено на 4,3 милиарда $, е дело на бразилската компания Одебрехт (Odebrecht).

Централата би трябвало да разреши да бъде понижено спирането на тока в Ангола, главен производител на нефт на континента, наред с Нигерия, и да доставя с електричество към 8 милиона души.

Това е третата Водноелектрическа централа на река Кванза, след "Камбамбе " (960 мегавата) и "Капанда " (520 мегавата).

Вчера президентът даде публично начало и на осъществяването на план за водна централа "Какуло Кабака " (Caculo Cabaca Hydropower Project) в анголския град Дондо. В момента това е най-голямата Водноелектрическа централа, която ще бъде построена от китайска компания в Африка, заяви Синхуа.

Агенцията цитира Жън Цзянго, заместител основен управител на групата реализатор Чайна Гъчжоуба (China Gezhouba Group Co. Ltd - CGGC).

Проектът се прави оценка общо на 4,5 милиарда $, а плануваната мощ е 2171 мегавата. Той ще бъде приключен за 80 месеца, като през интервала на дейното строителство се чака да бъдат основани близо 10 000 работни места за локалните.
Ангола е една от африканските страни с най-обширно съдействие с Китай в региона на вложенията и финансирането, както и инфраструктурното строителство. Китай е вложил близо 50 милиарда $ в тази африканска страна, отбелязва Синхуа.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР