Английският езотеричен писател Джон Джоселин (1891-1964) размишлява върху Божествеността на

...
Английският езотеричен писател Джон Джоселин (1891-1964) размишлява върху Божествеността на
Коментари Харесай

АЗ СЪМ душата на спокойствието и любовта, възторжената същност на красиви мисли ~ ВЕЗНИ

Английският таен публицист Джон Джоселин (1891-1964) размишлява върху Божествеността на Зодиака и величието на Човека. Неговата книга „ Медитации върху знаците на зодиака ” е първа стъпка към започнатото въздигане на астрологията до същинска духовна просвета, каквато е била в древността, въз основа на антропософската духовна просвета. 

Libra as depicted in Urania's Mirror, a set of constellation cards published in London c.1825

ВЕЗНИ, Равновесието или Двете Блюда е седмият знак на Зодиака, въздушен по детайл и съществен по качество. Неговият прототип изисква равновесие. И по този начин лицата със мощни Везни постоянно се стремят да осъществят и поддържат в себе си равновесието, както оня, който в цирка върви по опънато въже, по този начин и съдията Везни в правосъдната зала. Двете блюда би трябвало постоянно да бъдат уравновесени. Непрекъснато душите Везни ги претеглят, а и те самите непрестанно претеглят себе си, с цел да видят какво им липсва, с цел да поддържат успокоение и равновесие. Не може у индивида да съществува естетика, в случай че не основава непрестанно равновесие, нито може физическият организъм да съществува без бъбреците, които се ръководят от Везни, както и кръста и слабините, централната част на тялото.

Вътрешната и външната естетика дава за резултат целокупност - обединяването на троичното човешко създание, състоящо се от тяло, душа и дух. Както любовта е тайната на живота, по този начин този развой на сливане вътре в индивида е тайната на Бога, който е обич. И така както Бог е безпристрастна мощ, даваща на цялото създание своето внимателно равновесие, което поддържа целия космос със световете и системите, самонаправляващи се и самодействащи, по този начин и индивидът работи и в края на краищата печели тази мощ и реализира своето високопоставено състояние като Син Божий; и като преживее в себе си Христос, реализира равновесие и естетика.

Когато Слънцето влезе във Везни, то трансформира своя курс от северното към южното полукълбо; минава се екватора. Ден и нощ са равни по дължина, уравновесени са светлината и тъмнината. Така качеството на равновесието се осъзнава, когато Слънцето доближи екватора, средата сред Тропика на Рака и Тропика на Козирога.

Когато при раждането доминира Везни, в живота става прекосяване, прекосяване на или-или, разпятие на индивида и, посредством това разпятие във Везни, човек доближава до същинска естетика и намира мира, който „ надминава всяко схващане ", безусловната наслада, която единствено Христос може да даде.

Венера, шефът на Везни, ръководи освен венозната кръв и нейната циркулация, само че също по този начин и деня петък; а Разпятието стана в петък. Езотеричният възпитаник ще забележи, че родените под Везни минават през Разпети Петък от време на време, като през същинска умелост. Св. деятел Павел споделя: „ Ония пък, които са Христови, разпнали са плътта си със пристрастеностите и похотите. " (Галатяни 5:24) Степента и силата на такова разпятие са в унисон с напредъка на душата. Родените под Везни би трябвало да пожертват плътта поради Духа, тъй че душата им да може да бъде изфинена. По този метод те се издигат от скръбта и страданието, което ги кара интензивно да мислят за своите опитности посредством възприятията и реализират равновесие сред главата и сърцето посредством волята. Само по този метод се реализира онази целокупност, която дава здравословност и хладнокръвие.

„ Колко разпятия има в любовта ", споделя Херрик. Любовта е в действителност животът на Везни; родените в или под този Венерин знак биват разпъвани и по плът, заради техните стремежи и усеща, до момента в който прочиства нето изцяло изфини душата и я докара до положение на равновесие и успокоение. 

Като продължим да медитираме върху Везни, междинният знак на Зодиака, ясна ни става концепцията, че той е маховик, уравновесяващата мощ и по този метод, заради неговата мощ за координиране на трите душевни сили - мисъл, възприятие и воля - в следствие се получава по-голямо равновесие. Само тези, които под Везни са живели с напрежение, могат да кажат доста за силата на този знак и това единствено в случай че са живели във всички други знаци на Зодиака толкоз позитивно, че са към този момент просветени от висшето интуитивно схващане. Духовната работа, съчетана със страданието в плът разсънва индивида и го довежда в прикосновение с Христос вътре в него. От трите знака Дева, Везни и Скорпион, междинният знак, Везни, се стреми да прочисти качествата на три те, взима чистата есенция на всеки и довежда и трите в естетика, като основава същинско равновесие, а посредством това и успокоение. Когато това равновесие бъде извоювано, като се победи гневната офанзива на вътрешните несъгласия и като се преминат тестванията по плът, когато протестът на желанията най-сетне е овладян, тогава изниква индивидът, изпълнен с същинско съчувствие към човечеството. Везни провокират пристрастеност към успокоение и донася успокоение посредством пристрастеността, тъй като в този знак равновесията се реализират посредством битки. Това звучи парадоксално, само че по какъв начин иначе може да се реализира успокоение, с изключение на посредством огромната война сред плътта и духа!

Във Везни просветлението идва посредством интуицията, когато душата изтънчва желанията и става медиатор сред низшето и висшето себе. Като преглеждаме Везни, добре е да погледаме една везна с чифт блюда. Блюдата са знаци на мисълта и възприятието, главата и сърцето. Двете блюда би трябвало да имат тъкмо идентична тежест и по този метод да са уравновесени. Точката на висенето на везните опорната точка, символизира волята. Медитиране върху този знак на Везни демонстрира, че това е една троица, обвързвана с Троицата. Душите Везни желаят съвършена естетика, която да произтича от уравновесения троичен човек, чиито мисъл, възприятие и воля тук на земята се разделят, стават свободни, самостоятелни и въпреки всичко би трябвало да са съгласувани и под надзора на Аза. Във Везни светлината на света подтиква индивида да откри пристанището на небесната естетика, посредством чийто звучащ звук душата усъвършенства своята естетика и придобива равновесието на обич и успокоение. Везни споделят: „ АЗ СЪМ душата на спокойствието и любовта, въплъщението на музика, възторжената същина на красиви мисли, свързани с превъзходни усеща, изразявани посредством смели каузи. " Това е същината на съчетаната мисъл, възприятие и воля и въпреки всичко тези три душевни сили са оставени самостоятелни една от друга. Съвършената симфония на индивида става свръхлична, душата посредничи сред личността и духовното Аз с същинско равновесие, и всичко това се реализира в този знак на музиката, които води до октавата; тогава се осъзнава, че целият живот е наместен към музика и по същност е музикален, без значение от това какъв брой тъп и замърсен е станал светът.

Силата на звучаща музика трепти през Везни, като свързва сензитивните души с Божествения Музикант. Когато огромни симфонии се свирят от оркестри, музикантите се въодушевяват от небесните господари на музиката чрез звучащия седми знак на Зодиака, Везни. Ако човек в действителност можеше да вижда с духовно око, там над изпълнителите музиканти би могъл да види надигащите се стегнати редици на създаващите музиката същества, които издават тона и цвета в чисто добавъчно благозвучие. Няма по-прекрасен път към духовните светове от пътя на музикално звучащия звук посредством Везни. Тук намираме контури на радостна хубост, съзвучието на безчет цветове, съчетани в симфония от звуците на крилата, на които издигаме нашите души до висините на възвишени наслади, превърнати в екстаза на Христовия живот. Чрез тази звучаща мощ влизаме в унисон с любовта, която прониква цялата Земя. Любовта е тайната на живота и нейната мощ се демонстрира в музиката, в звучащата ария на Бога.

Везните постоянно показват обич и естетика посредством цвят и звук. Дори и в случай че индивидът не е креативен надъхан, Везни постоянно му дават опция да прави оценка хубостта, изключително в изкуството и музиката. Онзи, който желае да откри хубостта на любовта и да реализира успокоение, би трябвало да реализира светлината, която води до съюз посредством действената целокупност на знака Везни. Христос сподели, че Той е пристигнал за тези, които имат потребност от доктор, тъй като Той желае да направи хората здрави, цялостни. Да бъдеш повсеместен значи да си оздравял от Онзи, който избавя земния човек потопен в материя. Везни съставляват над личностното, духовното себе, което е противоположното на персоналното себе, земното Аз, представяно от Овена, спомагателния знак на Везни. Тези, които разтварят сърцата си за обич, изравняват душите си с чистата светлина на Везни, въздушния знак, който сплотява, като в обща атмосфера, душевните сили на всички, с които идва в допир. Подчертаната мощ на Везни е сливане, характерността му е съпружество и същински брак.

Така че качеството на вливане, устрема за сливане с други е присъщ във Везни, тъй като това е знакът на свързване, на душевна асимилация и обединение, знакът освен на брака, само че също и на привличане към общества и групи. Онзи, който има мощни Везни и се държи надалече от другите, отхвърля самичък на себе си своето най-хубаво еволюционно развиване и отхвърля самата цел на този въздушен знак, който подтиква другаруване, съдружия, а особено и брак. Везни водят към брак, само че когато е доста зле засегнат, този знак може да докара до анулиране или нестъпване в брак. Този знак или свързва хората, или ги разделя, съгласно техните пристрастености или степени на еволюция. Лошото на Везни е, когато се държат отдалечено, неосъзнавайки възприятието за целокупност, което могат да доближат посредством другаруване. Само негативното откликване на Везни води индивида да отбягва хората и в случай че се държи изолиран от другите, унищожава опциите си за уголемен живот и напредък.

Отношенията с хората могат да се сведат до едно превъзходно изкуство във Везни. Качеството на брачните връзки или силата да се влезе в същински съюз, се изявява на персоналното поле като предпочитание да се на прави наслаждение на другите и даже да се жертва за тях; в своята висша, вътрешна страна това се демонстрира като духовна богобоязливост. Силата на пола показва всемирния, космичния блян, който непрестанно търси да уравновесява чифтовете противоположности на всяко поле и във всеки развой на живота. Да слее и сплоти двамата в едно съвършенство, постигайки същински брак и съюз е идеалът на Везни. В свързващата мощ на брачни връзки може да се одухотвори висшия Христов живот и подобен един същински брак може да се реализира във Везни, тъй като във Везни равновесието и хармонията са ненадминати. Онези, които остават изолирани и отхвърлят да другаруват, в никакъв случай не се доближават до съюза на същинския брак, който е другаруване с Христовия живот.

Макар че Везни са знак на равновесие, успокоение и отмора, въпреки всичко той е извънредно преносим знак и все проникващ, поема качеството на цялост и изпълва всичко. В този знак откриваме мощ, която е толкоз летлива и по този начин всепроникваща, че се разлива като самия въздух, с цел да проникне цялата душа на индивида, а освен част от съзнанието му. Чрез тази мощ на навлизане, се зараждат сили, които дават блясъка на още по-висше схващане, което, по този начин да се каже, слиза от небето. При еволюиралите човеци Везни се употребяват и силите на душата, освен на мозъка, както при множеството други и въз основа на тази мощ за разграничаване и сливане поражда напълно усещане и вътрешен глас. Мисленето е отделено от сетивата и освободени от мозъка вести се одобряват чрез посредничещата душа. Поради това индивидите Везни или лица със мощни Везни имат мощна вродена, мигновена вътрешен глас, вътрешно познание. Такава вътрешен глас е познавателна дарба сродна с ясновиждащата мисъл, тъй като усещането на Везни не е единствено способността да се възприемат обекти чрез сетивата; по-скоро тя е онази мощ, притежавана от всички същински поети, тази лесна мощ, която демонстрира и афишира, не, която приказва за духовния факт, концепция или създание зад нещото, мисълта или личността. Така тази дарба е освен това от самопознание на сетивни феномени, тъй като обединена с гази мощ за усещане е и способността човек да си показва, да мисли; по този начин усещане и визия - обекта и концепцията зад обекта - се съединяват, като дават директно схващане за възприемания, визии обект без размисъл, а единствено въз основа на интуицията, която Везни имат по присъщ метод. Разбира се, тази светлина на Везни е толкоз по-фина и чиста, колкото и душата е станала „ чиста както Той е чист ". 

Нас ни претеглят, когато се родим, под знака на Теглилката, тъй като на Везните души им е обещано доста и доста ще се изисква от тях. Живот под Везни е живот на пренагласяне и на ново направление, тъй като цяла серия минали животи в този момент би трябвало да се поправят и заздравят по нови посоки посредством урегулиране, което дава нова тенденция на живота. Трябва да зародят по-висока серпантина на живота и засилено схващане. Претеглят се низшето и висшето себе и блюдата на везните би трябвало да се уравновесят посредством Христос като опорна точка, осовата точка на рамото на теглилката. Това е първоизточникът на силата и на съзнанието, което е интуитивно. Уравновесяването е нескончаем развой. Човек пропада в този знак, в случай че лежи на минали лаври и от споделя да си проправи нов път с изключение на добитите през предишното сили. И тези, които са негативни в този знак се провалят точно тук, въпреки и да са надарени; те хабят и разпиляват силите си, стават повърхностни, учат незадълбочено, непостоянни са в концепциите и връзките си, отсрочват отговорностите си и губят скъпоценни благоприятни условия и положителни случаи. Тук постоянството носи същински дивиденти, по този начин както нави ъгъл да се отсрочва банкрутира душата и губи скъпо земно време. Трудността се състои в придобиване себе-господство, т.е. човек да стане стопанин на себе си, като заобикаля всевъзможни крайности, да поддържа златната среда, да употребява качествата и гениите си умно, като си подрежда време за работа, отмора и възобновяване и по този метод да стане повсеместен субект. Мъдро е Везните да демонстрират себе си, а не да театралничат в някаква роля. Нееволюиралият Аз, обаче, не съумява да направи нравствен контакт, който умно да го направлява посредством истината.

Душите Везни са остро възприемчиви, имат подчертани благоприятни условия за съпоставяне и, заради тази си дарба, за незабавно предусещане и знание, те имат естествена дарба да преценят и премерват и мощ да дават и получават неща, които никой различен знак няма. Те имат безпогрешна преценка и мощ за съпоставяне вследствие на безпристрастност, която произтича от тяхната дарба да се отделят от личната си личност; по този начин да се каже, да застават встрани, тогава са отворени за ентусиазъм, идващо от духовната област. Поради този подарък Везните имат вътрешни средства за обяснение и преподаване на окултните обстоятелства, които изявяват естеството и съществото на индивида и на Христос. Поради тази си вътрешна, по-висша светлина те одобряват и се сработват със силите на ориста си и резултатите са прелестни. Това е резултат от тяхното вярно отношение, тъй като те знаят точната правдивост на ориста и на нещата, такива каквито са, а не каквито наподобяват да са. Не е задоволително да се каже, че Везни обича справедливостта, а по-скоро че справедливостта е тяхната обич и те работят за тази обич към уравновесено битие, за тази естетика на справедливостта; и те са принудени и подтиквани от самите си опитности в живота да реализират това равновесие, което е успокоение.

Когато душите Везни са негативни, тяхното предпочитание да задоволяват другите се изражда в смиреност толкоз пластична, че ги прави нездравословни за другите като извършват всичките им стремежи. При това положение на пасивна смиреност индивидът става нито парещ нито леден, една безгръбначна персона, индиферент на към действителностите и задачите на земния живот и изменник на Христос вътре в себе си. Положителната мощ на Везните прераства в единение. Отрицателната мощ на Везните въпреки това се разпада, разпръсква и разделя. Отрицателните Везни разпръскват силите на душата си, като обичат да доставят наслаждение на другите в персонално отношение или единствено да печелят от другите одобрение; в случай че те потънат в сетивата си и заживеят там, те прекалено много разпъват Христос в този знак на разпятието. И въпреки всичко Везни имат силата да сплотяват, да основават единение, тъй че душата да може да се издигне от умъртвяващото въодушевление на материята до живота на Духа.

На Везните се дава да възприемат знанието за страданието посредством любовта, тъй като този позитивен знак на Венера е също по този начин и екзалтираност на Сатурн; а Венера и Сатурн, прочистени й смесени, дават непоклатимост в възприятията и мисълта. „ Когото Бог обича, него Той санкционира " и в този знак се получава доста пречистване, тъй като страданието е неизбежно плод на възприятията във връзка с брака, мъка на душата, основана по лични избори, които са неизбежни и поредно явяващи се. Накрая изходът става неосъществим и лицето, заради самата своя болежка най-сетне застава освободено от великата заблуда, която астралният свят и сетивата показват пред личността и обвързвания с мозъка разсъдък. Така индивидът се освобождава от обичайния искра до момента в който еволюира през този знак. Везни затова, провокира опитности, подбудени посредством брака и не могат да се намерят по-трудни уроци от тези, които се пораждат тук, нито пък има по-добро поле за изфинване на любовта и за определяне нужното равновесие и ненарушимото успокоение и мощ, която да знае и да схваща.

Общо взето родените под Везни не са щастливи, когато живеят сами и по този начин те търсят, до момента в който намерят или си завоюват хармоничния и балансиран живот, за който мечтаят. Желанието им за естетика е толкоз огромно, а и чувствителността на душата им е огромна, че и най-малката какофония, подправена или непра вилна нотка незабавно я усещат и претърпяват като рана. Благодарение на същата тази дарба, Везни те не са удовлетворени като слушат тълкувания на великите композитори, такива, каквито се дават от другите оркестри; всяко отклоняване от оригинала елементарно се вижда и ги нервира.

Когато някой роден под Везни е задоволително еволюирал, прави ясни старания освен да уравновеси себе си, само че също и тези от заобикалящата го конюнктура или в света. Наполеон, с изгряващи Везни, е типичен образец, обаче той не съумя, тъй като вложи и персонална упоритост в своите старания. Обикновената орис на Везни им дава свободни връзки с другите и с публиката. Те търсят приятелство и общение на душата като вътрешна нужда и на ниво на тъждество, тъй като в строго идеалния смисъл Везни търсят единение със сродна душа, мислеща като тях. Везните прекомерно рядко са горди или налагащи се; те са благи и безпристрастни, без значение от общественото им състояние. Тяхното приятелско възприятие и вежливост разсънват другарски усеща и у другите, облекчават напрежението и твърдостта в човешките връзки. Силно еволюиралите Везни са въплъщение на обич.

От „ Медитации върху знаците на зодиака ”, Джон Джоселин, изд. Аливго 
Изображение: Libra as depicted in Urania's Mirror, a set of constellation cards published in London c.1825

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР