Английски учени се заеха с проучването на това как се

...
Английски учени се заеха с проучването на това как се
Коментари Харесай

Доказано: Пъзелите укрепват паметта на възрастните

Английски учени се заеха с изследването на това по какъв начин се отразяват видео игрите върху опциите на паметта на възрастни и по-млади хора. Тествани са опциите при осъществяването на избрани задания, запомнянето и способността за игнориране на разсейването. Същевременно се обръща внимание и на вида игри. Проучването, което Trud цитира е оповестено в Heliyon.

Резултатите демонстрират, че възрастните хора, които играят на пъзел игри в цифров вид, имат по-добри качества да се концентрират спрямо други, които не играят такива или те са друг вид. Така и по-младите, които оповестяват, че играят стратегически игри демонстрират по-добра работна памет от тези, които не играят такива. Може да се допусна, че действителните игри на пъзел и стратегическите са също толкоз ефикасни във връзка с работата на мозъка и поддържането му в положително здраве.

С възрастта при доста хора се появяват проблеми с паметта. Затова и се търсят способи от учените за усъвършенствания и способи за поддържането на работната памет в положително положение. Работната памет е свойството за потребление на мемоари или прекарвания за осъществяване на ежедневни задания, също математика, следване на указания, решение на проблеми, учене и други.

Изследователите от Йорк, Англия, са анализирали данните на 482 участници за задачата на изследването. По-голямата част от тях - 297, са дами. Възрастта на участниците в проучването варира от 18 до 81 години. Затова те са били разграничени на две групи. По-младите са били на възраст от 18 до 30 години, а по-възрастните са били сред 60 и 81 години.

Участниците са съобщили за своите игрови привички, в това число детайлности като това какъв брой постоянно са играли цифрови игри, техният тип и какъв брой време са отделили да играят. Извършени са тествания и свързани с разсейването. Условно игрите са разграничени на екшън, стратегически и пъзели.

Така вследствие на анализиране на данните по-младите, които играят стратегически игри, демонстрират по-голям потенциал на работната памет спрямо техните връстници, които играят екшън игри. Това изненадва откривателите, защото предходни проучвания демонстрират, че играенето на екшън игри е обвързвано с по-добро внимание, усещане и функционалности на мозъка. Но новото изследване демонстрира, че стратегическите игри имат преимущество във връзка с работната памет.

Още по-впечатляващи са резултатите, които демонстрират възрастните хора, които играят пъзел игри. Тяхната памет и равнище на централизация са се показали като това на 20-годишни, които не са играли пъзели. Така и спрямо възрастните, които не играят, тези, които играят пъзели са посочили по-добър потенциал на работната памет, дарба за централизация и по-малко разпръскване.

Интересно е, че стратегическите детайли на игрите като обмисляне и решение на проблеми, подтикват по-добра памет и внимание при младежите, означават създателите на изследването. Защо не се вижда същият резултат при по-възрастните хора не е ясно и са нужни спомагателни проучвания.

Затова предвид на изследванията се предлага осъществяване на действия, които подтикват мозъка. Освен извършения, четене и обществени връзки, може да употребявате за тази цел и дефинира типове игри. Сред тях са судоку, кръстословици и пъзели.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР