Англичанин възроди ски влека в центъра на смолянското курортно село

...
Англичанин възроди ски влека в центъра на смолянското курортно село
Коментари Харесай

Възродиха влек в наше село! Родопчани ще карат безплатно ски

Англичанин възроди ски влека в центъра на смолянското курортно село Стойките, откакто 10 години не работеше. За локалните дребният ски център с писта „ Мангорка “ работи от 28 януари т.г.  без пари, а за почиващи и приходящи цената е алегорична – 5 лева за вход. Във ваканцията десетки деца и родители се забавляват на живописната писта. Тези, които нямат шейни, могат да си вземат чартърен, отново на алегорична цена.

47-годишният Стивън Проктър е от Югоизточна Англия. Влюбил се в родопчанката Ваня и основали семейство. След като пристигнал преди три години за първи път в Родопите, той декларирал, че няма да е надалеч времето, когато ще си продадат къщата в Англия и ще се пренесат да живеят в планината на Орфей, защото тя му превзела сърцето вечно.

„ Пренесохме се да живеем тук и той стартира доста ефективно да се включва в живота на селото, пробва се да бъде потребен за всичко. Направи си самичък снегорин и без пари чисти улици, доста оказа помощ и за основаването на Музея на гайдата. След като разбра, че ски влека на Граждански процесуален кодекс „ Борика “ в центъра на селото не работи от 2013 година, ми сподели, че е закононарушение да има селото тази облага и да не я употребява. И поръча елементи от Англия, с които преобрази един джип в снегоутъпквателна машина. Поднови и къщичката, в която се държат ски и шейни, защото беше изгнила. Местните също доста помогнаха и го поддържат, по всякакъв начин му оказват помощ, изключително някогашният кмет Георги Георгиев, който е поддръжка за всяко начинание “, описа Ваня. Ако се взимат такси, то е от гостите и единствено с цел да се покрива тока за влека, уточни тя.

Стивън е инженер монтьор и за всяко нещо намира метод да измисли машина и облекчение, златни са му ръцете, хвалят го от селото.

„ Помага сега за реставрирането на килийното учебно заведение. Стивън е мъж за всичко, коли оправя без пари, непринудено се включва по всякакъв начин да оказва помощ, всичко може и има умения по какъв начин да улесни нещата и по какъв начин да станат “, сподели Диана Георгиева пред, която беше в основата на основаването на Музея на гайдата, а в този момент е подела самодейността за възобновяване на килийното учебно заведение в селото.

Стойките е следващото обитаемо място в Родопите, в което локалните деца могат да карат ски без пари, написа Смолян прес. Преди броени дни проработи ски влека в смолянското село Могилица, който също не беше работил доста години, както и ски центъра „ Дьортевото “ в центъра на Чепеларе.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР