Ангела Меркел иска да бъде отворена нова глава в германско-полските

...
Ангела Меркел иска да бъде отворена нова глава в германско-полските
Коментари Харесай

Меркел иска нова глава в отношенията на Германия с Полша

Ангела Меркел желае да бъде отворена нова глава в германско-полските връзки, които от няколко години са доста обтегнати. Тя съобщи това в седмичното си послание в интернет.

Изказването на Меркел бе направено броени дни преди в Берлин да дойде полският министър председател Матеуш Моравецки. Това съгласно Меркел ще е " мотив да се отвори нова глава в германо-полските връзки, които са постоянни, макар че има различия по някои въпроси ".

Визитата на Моравецки ще се реализира в миг, в който Варшава си навлече гнева на Берлин и Брюксел по въпроса за правовата страна в Полша, както и поради отхвърли си да одобри квотите за систематизиране на бежанците и законодателните промени, предвиждащи санкции за потреблението на израза " полски лагери на гибелта ", когато се приказва за лагерите на нацистите по време на окупацията на Полша през Втората международна война.

По въпроса за бежанските квоти диалозите се обрисуват доста сложни, тъй като още в средата на януари новото полско държавно управление предизвести, че няма да промени мнението си. Днес Меркел съобщи, че разчита диалозите да приключат с намирането на " европейски и солидарни решения ".

На 20 декември след месеци на предизвестия Европейската комисия задейства против Полша невиждана процедура, която може да я лиши от правото й на глас в Европейски Съюз, в случай че не се откаже от пораждащите дискусия промени на правосъдната система. По този въпрос през днешния ден Меркел напомни, че всички страни членки на Европейски Съюз са се заели да съблюдават правилата на правовата страна.

В изказването на Меркел не стана дума за противоречивия въпрос сред Берлин и Варшава за възможни репарации, свързани с Втората международна война. Миналия месец по време на аудиенция в Берлин новият полски външен министър Яцек Чапутович се опита да успокои напрежението по тази тематика, твърдейки че дебатите по този въпрос не би трябвало да навредят на германо-полските връзки.

Във връзка с признатите наскоро законодателни промени в Полша, предвиждащи санкции за тези, които употребяват формулировката " полски лагери на гибелта ", Меркел сподели, че няма да се меси по този въпрос, тъй като " ние като германци сме виновни за случилото се по време на Холокоста и националсоциализма ".
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР