Ане Франк, малкото германско момиченце от еврейски произход, което е

...
Ане Франк, малкото германско момиченце от еврейски произход, което е
Коментари Харесай

Разкриха кой е доносникът, виновен за смъртта на Ане Франк

Ане Франк, дребното немско момиченце от еврейски генезис, което е обречено на жестока гибел в концлагер по времето на Втората международна война, е било предадено на нацистите от собствен съотечественик. Това е заключението на проверяващ екип, който през днешния ден показа своите констатации пред медиите в Нидерландия 78 години след гибелта на девойката.
Още по темата
Скривалището в Амстердам на Ане Франк и фамилията й, които са били преследвани от нацистите по време на Втората международна война, най-вероятно е било разкрито от евреин нотариус, сочат данните от ново проучване, представено от ДПА и Ройтерс.

Нотариусът Арнолд ван ден Берг е предал на немските окупатори лист със скривалища на евреи в Амстердам, с цел да избави живота на личното си семейство, излиза наяве от отчета. В продължение на пет години интернационален екип прави изследвания, като употребява най-съвременни техники.

 Скривалището, където се е укривало фамилията й от нацистите
Скривалището, където се е укривало фамилията й от нацистите
Снимка: БТА

Основното доказателство е копие от анонимно писмо, която бащата на Ане - Ото Франк е получил през 1946 година Вътре е упоменато и името на нотариуса. Оригиналното писмо е изчезнало, само че копие от него е намерено в градските архиви на Амстердам.

Според проверяващите тази диря в никакъв случай не е била проучвана в детайли до момента.

Семейството на Ане Франк дружно с още четирима души се укриват от нацистите в къща в Амстердам от 1942 година до 1944 година Там тя написва и известния си дневник, който е най-четения документален роман за Втората международна война. Дневникът на Анелизе Мари Франк, наричана Ане Франк, се разгласява след войната.

През август 1944 година скривалището им е разкрито. Семейството е изпратено в концентрационен лагер и убито. Оцелява единствено бащата.

Нотариусът, който ги е предал, е бил член на Еврейския съвет, имал е доста контакти и в началото е бил предпазен от депортиране. През 1944 година обаче губи привилегиите си и в отчаянието си е разкрил скривалищата, с цел да избави брачната половинка, трите си дъщери и себе си, считат откривателите.

 Музеят на Ане Франк в Амстердам
Музеят на Ане Франк в Амстердам
Снимка: БТА
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР