Андрю Лойд Уебър, английският композитор, създал партитурите на хитови мюзикъли

...
Андрю Лойд Уебър, английският композитор, създал партитурите на хитови мюзикъли
Коментари Харесай

Химн за коронацията на крал Чарлз Трети е написан от Андрю Лойд Уебър

Андрю Лойд Уебър, британският композитор, основал партитурите на хитови мюзикъли като " Котките ", " Фантомът от операта " и " Евита ", написа химн за коронацията на крал Чарлз Трети, като приспособява църковна музика, заяви Асошиейтед прес.

Творбата на Уебър е едно от 12-те нови творби, които Чарлз поръча за тържественото събитие на 6 май в Уестминстърското абатство. Тя включва текст от Псалм 98 и е написана особено за хора и органа на абатството.

" Надявам се, моят химн да отразява това радостно събитие ", споделя Уебър в изказване, публикувано от Бъкингамския замък.

Програмата на церемонията за коронацията на Чарлз Трети включва по-стара музика и нови композиции, защото дворецът се стреми да съчетае обичайни и съвременни детайли, които да отразяват действителностите на модерна Англия. В нея са включени произведения на Уилям Бърд (1543-1623), Георг Фридрих Хендел (1685-1759), Едуард Елгар (1857-1934), Хенри Уолфорд Дейвис (1869-1941), Уилям Уолтън (1902-1983), Хюбърт Пари (1848-1918) и Ралф Вон Уилямс (1872-1958), чиято музика е звучала при предходни коронации, както и произведение на актуалния уелски композитор Карл Дженкинс.

Ще прозвучат и нови произведения от Сара Клас, Найджъл Хес, Пол Милър, Тарик О`Ригън, Роксана Пануфник, Шърли Джей Томпсън, Джудит Уиър, Родерик Уилямс и Деби Уайзман.

За коронацията са основани шест оркестрови творби, пет хорови творби и едно за орган. Те обгръщат типичен, сакрални, кино, телевизионни и музикално-театрални жанрове.

В програмата ще бъдат включени и персонални акценти - ще бъде отдадена респект посредством музика към починалия татко на Чарлз, принц Филип, който е роден като гръцки принц. Новият монарх е изискал гръцка православна музика, която ще бъде изпълнена от Ансамбъла за византийски песнопения.

В програмата ще бъде и химнът: " Задок, свещеникът " на Хендел. Той се извършва на всяка коронация, откогато е поръчан за крал Джордж II през 1727 година, пище Българска телеграфна агенция.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР