Андрю Бейли ще наследи Марк Карни начело на Английската централна

...
Андрю Бейли ще наследи Марк Карни начело на Английската централна
Коментари Харесай

Андрю Бейли е новият председател на Бенк ъф Инглънд

Андрю Бейли ще наследи Марк Карни отпред на Английската централна банка. Това реши държавното управление на Англия на 20 декември. Бейли ще поеме кормилото на "Бенк ъф Инглънд " на 16 март откакто Карни, който трябваше да се отдръпна в края на януари, се съгласи да остане на поста си още месец и половина, с цел да обезпечи равномерен преход. А той е изключително нужен поради идното обособяване на Острова от Европейския съюз на 31 януари - краен период, който се счита за обезпечен след преизбирането на Борис Джонсън за министър председател на страната.

Бейли е "изключителен претендент в конкурентна област ", разяснява на брифинг в Лондон британският финансов министър Саджид Джавид. И добави, че "безспорно Бейли е верният човек да управлява банката когато страната кове новото си бъдеще отвън Европейски Съюз ". Бившият финансов министър Филип Хамънд пък сподели, че е търсил на всички места по света заместител на Карни, само че множеството евентуални претенденти са се отказали да се борят за поста поради разправиите към BREXIT.

Да напомним, че в последно време се ширеха спекулации, че за правоприемник на Карни ще бъде посочена Минуш Шафик - някогашен заместител ръководител на "Бенк ъф Инглънд ". И в случай че това се бе случило, тя щеше да е първата жена - началник на централната банка в 325-годишната й история.

За разлика от Карни, който пое длъжността през 2013-а, Бейли се е съгласил да извърши целия осемгодишен мандат. Годишната му заплата ще е 495 хиляди английски паунда - по-висока в сравнение с Карни. Но пък във възнаграждението на канадеца не бяха включени пенсионните и жилищните заплащания, които качват действителния му годишен приход на 900 хиляди паунда.

Шестдесет годишният Бейли във всяко отношение е неоспорим "вътрешен човек " на "Бенк ъф Инглънд " и в доста допитвания на разнообразни организации той е бил водещ претендент за поста на Карни. Изборът му идва единствено ден откакто "Бенк ъф Инглънд " изиска от FCA да проверява "злоупотребите " при разгласяването на някои конференции на централната банка, дали непочтено преимущество на някои търговци.

Въпреки големия си опит, Бейли в никакъв случай не е бил част от паричния комитет на Английската централна банка, което значи, че мнението му за лихвената й политика значително е незнайно. "Бенк ъф Инглънд " постоянно е попадала в задънени улици след референдума за BREXIT през 2016-а. Несигурността, обвиваща бъдещите връзки на Обединеното кралство с Брюксел принуждаваше Карни и сътрудниците му да поддържат базовата рента без особени промени, с едно само намаляване и две покачвания след вота. В момента двама от деветте члена на банковия паричен комитет приканват за понижение на лихвата, като някои банки чакат то да се случи през 2020-а. Не са изключени и акции в противоположната посока, доколкото множеството парични стратези считат, че плавното обособяване от Европейски Съюз ще открие благоприятни условия за поредност дребни и постепенни лихвени покачвания, които да възпрат инфлацията.

Досега Бейли успяваше да поддържа допустими и за двете страни политически възгледи за BREXIT с обещанието си за прагматичен метод по финансовите въпроси към отделянето на Острова от Европейски Съюз, с цел да успокои пазарите. Той обаче защитаваше и британските ползи с апелите си към Брюксел да промени плануваната възбрана към търговците на акции да употребяват лондонските тържища за покупко-продажби с бумаги на компании от общността.

Бейли оглави британския банков регулатор през 2016-а по времето на тогавашния финансов министър на Англия Джордж Озбърн, тъй като, съгласно Озбърн, "просто бил най-уважаваният, най-опитният и най-квалифицираният човек в света " за тази роля. Това се случи след забележителна кариера в "Бенк ъф Инглънд " и поредност от управнически позиции, в това число на заместител ръководител, на основен изпълнителен шеф на Агенцията за благоразумно контролиране и на персонален секретар на един от шефовете на банката Еди Джордж - трамплин за бъдещи водачи. Бейли е приключил Университета в Кеймбридж с тапия по история и докторат по история на стопанската система.

Бъдещият ръководител на "Бенк ъф Инглънд " наследява нестабилна стопанска система. Брутният вътрешен продукт на Острова се свива или стагнира през последните три месеца и е в най-лошото си положение за последното десетилетие. Фирмите пък се въздържат от капиталови решения след референдума за BREXIT през 2016-а. Справянето с тези проблеми ще е най-голямото предизвикателство пред Бейли откакто вниманието се насочи към крайния период за постигането на комерсиална договорка сред Острова и Европейски Съюз - декември 2020-а. И въпреки че "Бенк ъф Инглънд " твърди банки и вложители, че финансовата система е готова за събитията, сигурно предстоят сложни времена, в случай че изникнат непредвидени проблеми.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР