Андрей Бабиш, най-богатият човек в Чехия, основател и лидер на

...
Андрей Бабиш, най-богатият човек в Чехия, основател и лидер на
Коментари Харесай

Водещият кандидат за премиер на Чехия е обвинен в измама с евросубсидии

Андрей Бабиш, най-богатият човек в Чехия, създател и водач на най-популярната сега партия и водещ претендент да стане министър председател на страната след парламентарните избори по-късно този месец, бе упрекнат в машинация, обвързвана с 2 милиона евро дотации от еврофондовете.

Случаят е от преди 10 години, а той отхвърля да е направил закононарушение и заяви, че незабавно е обжалвал. Според него цялата история е скрит план на противниците му да не го позволен до властта и да скъса корупционните връзки сред сегашните политици и бизнеса.

През автуст полицията изиска от Народното събрание и на 6 септември той анулира имунитета на Бабиш, водач на придвижването ANO и на заместника му в партията Ярослав Фалтинек, Фалтинек е някогашен изпълнителен шеф в една от фирмите му, също е упрекнат в машинация и отхвърля да направил закононарушение.

Обвинението твърди, че милиардерът Бабиш е прикрил, че е притежател на аграрни и конферентен център Capi hnizdo (Щъркелово гнездо), с цел да може да кандидатства за дотация, предопределена за дребния бизнес. Групата му " Агроферт " е най-големият частен шеф в Чехия. Бабиш твърди, че центърът бил благосъстоятелност на членове на фамилията му и едвам по-късно бил включен в групата.

На 20-21 октомври са планувани парламентарните избори в Чехия и съвсем несъмнено ANO ще победи безапелационно. Допитване на организация STEM/Mark, оповестено на 6 октомври, сподели, че партията води с съвсем 28%, следвана от комунистите и ръководещите социалдеморати с под 12% и консервативната Гражданска демократическа партия със 7.5%.

Като народен представител в новия парламент, Бабиш още веднъж ще има имунитет и ще би трябвало още веднъж да бъде гласувано настояването за снемането му, с цел да продължи процеса.

ANO ще бъде най-голямата парламентарна партия, само че няма да управлява болшинството, а няколко евентуални съдружни сътрудници към този момент обявиха, че няма да вземат участие, в случай че Бабиш е бъдещият министър председател, обект на следствие.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР