Анджело Ронкали изтри с делата си пиратската страница на РимВъв

...
Анджело Ронкали изтри с делата си пиратската страница на РимВъв
Коментари Харесай

Светецът, който поправи миналото на Ватикана

Анджело Ронкали изтри с делата си " пиратската " страница на Рим
Във Ватикана никой не приказва за интервала май 1410 - май 1415 година Тези 5 години са бяло леке в историческата памет на папската страна. Сякаш в никакъв случай не са съществували. Защото са свързани с едни от най-тъмните страници в предишното на Светия трон: ръководството на красавеца корсар Балтазар Коса. Разбойник в Средиземно море, в живота и в църквата, граф Беланте с идентична пристрастеност плячкосва злато, женски сърца и религия от наивници. По това време на Запад царува великият ерес. Има двама папи - в Рим и Авиньон. А на събора през 1408-а изгрява даже трети - в Пиза: Александър V. Когато на 25 май 1410 година Александър V издъхва, в престола му под името Йоан XIII властно се разполага Балтазар. За пет години той дава всичко от себе си, с цел да бъде запомнен от историята като папата корсар. Оставя зад тила си реки от кръв. Превръща индулгенциите в безскрупулна търговия, продава духовнически санове, върти бизнес с оръжие. Развратът в двореца му е легендарен...

Обвиненията против Балтазар Коса стигат 72, а името му влиза в най-черната хроника на Ватикана. Обявен е за антипапа, престоят му на Светия трон е премахнат от архивите.

Въпреки че за Рим нито индивидът, нито понтификатът му са съществували в миналото, надали е чудно, че пет епохи по-късно - на 9 октомври 1958 година,

кардиналите в Сикстинската шапка изтръпват

чувайки Йоан Йоан XIII. Името, което си избира 261-вият папа, дотогавашният кардинал Анджело Ронкали. Мнозина теолози са си блъскали главите за какво един от най-обичаните в християнския свят наследници на свети Петър е приел тъкмо това име. Загадката остава - там някъде в праха на милионите секрети, които пази секретният списък на Ватикана. Но рационални пояснения не липсват. Щом граф Беланте е заличен, значи номер 23 към името Йоан е свободен. Прескачането на опороченото число би означавало Рим да признае черните 5 години на Балтазар. От друга страна, след 5 века извънредно време е било някой да прекъсне параноичния боязън от приемане на името Йоан. Разбира се, феновете на конспирации по табиет виждат зад решението на Ронкали дългия пръст на масоните. Защото за тях Балзатар е папата - кормчия, популярен магистър на скришен медал. И още търсят ролята на зидарите в политиката на Ронкали за отваряне на църквата.

Каквито и да са били претекстовете на Анджело Ронкали, истината е, че делата му като папа Йоан XIII заличават всяко леке, оставено през тези 5 години на XV век. Добрият папа, както остава вечно в християнските сърца, Ронкали е всичко това, което средновековният корсар в никакъв случай не е бил и не е могъл да бъде. Затова и на 27 април 2014 папа Франциск го канонизира.

Така Йоан XXIII дефинитивно заличи " пиратската " страница от историята на Рим.

Кой е папа Йоан ХХIII? Наследник на престола на св. Петър от български генезис няма. Но все пак всички назовават не различен, а тъкмо Йоан ХХIII " българския папа ". Заради

пословичната му обич към страната ни

Тя пламва през 1925 година, когато е изпратен у нас като апостолически визитатор и апостолически пратеник (б.а. - дипломатически постове на Ватикана, по-ниски от нунций, или посланик). Ронкали остава в страната ни 9 година и я опознава нашир и длъж. При това, без да сортира превоз - с трен, каруца, файтон и даже съвсем като героите на Стайнбек - в каросерията на камионетка Форд-Т. А това няма по какъв начин да не направи усещане на българите, привикнали с малко по-друго държание от своите владици.

Хората с ненаситност споделят проблемите си с Ронкали. А той прави всичко по силите си, с цел да им оказва помощ. Особено огромна активност развива след пагубното Чирпанско земетресение през 1928 година, когато провежда необятна филантропична помощ.

Заради българите и страната ни Ронкали сменя своята архиепископска купа и вместо Ареополски се назовава и подписва Месемврийски. За да бъде споменът му за България повседневен... " И знайте, че като се прибера във Ватикана, на моя прозорец постоянно нощем ще гори една свещ, която да уточни на всеки изпаднал в потребност българин във Вечния град, че има врата, на която може да почука ", споделя тогава Ронкали.

Бъдещият папа построява близки връзки с цар Борис III, с политици, общественици и интелектуалци. И, несъмнено, с православните архиереи. Но най-известен е Ронкали с поддръжката, която оказва, с цел да се състои бракът сред цар Борис III и дъщерята на италианския крал Виктор Емануил Джована Савойска. Светият трон няма никакво желание да отстъпи и от правилото децата от подобен разбъркан брак да се кръщават и възпитават в католическо изповедание. Това обаче опонира на Търновската конституция. Ронкали пази пред тогавашния папа Пий ХII

православното кръщение на Мария-Луиза

и на престолонаследника Симеон. 32 години по-късно, през 1962 година, на Ронкали, който към този момент е папа Йоан ХХIII, се постанова още веднъж да се намеси - този път за сватбата на Симеон II с испанката Маргарита. Е, като папа несъмнено му е било по-лесно да убеди чичото на Маргарита - йезуитски духовник, да не се опълчва на този брак.

През 1953 година архиепископ Ронкали става кардинал и е назначен за патриарх на Венеция. Той отваря вратите на двореца си всеки ден от 10 до 13 ч за елементарните хора, които имат проблеми или желаят да споделят нещо. А и самичък обича да бъде с тях по улиците и площадите. На 28 октомври 1958 година, след гибелта на папа Пий ХII, кардинал Ронкали е определен за следващия правоприемник на свети Петър под името Йоан ХХIII. Той към този момент е на 77 година и мнозина считат, че ще бъде " временен папа ", който просто ще продължи политиката на предшественика си. Но той изненадва всички - привиква Втория ватикански събор (11 октомври 1962 - 8 декември 1965), който взема съществени решения за активността на Католическата черква в променилия се свят. Внася напълно нов жанр както в ръководството на Църквата, по този начин и като персонално държание на висшите понтифекси. Премахва голям брой формалности във Ватикана, посещава сиропиталища, лечебни заведения, старешки домове и затвори. В Рим още се помни по какъв начин, разхождайки се из двореца, се стопира при служащи и ги

кани в кабинета си на чаша вино

В резултат на този диалог Йоан ХХIII взема решение въпроса със обществените осигуровки на цивилните работещи към Светия трон. Той е и първият папа, който след 1870 година излиза от Рим и пътува на поклонение с трен до Лорето и Асизи. След малко боледуване папа Йоан ХХIII напуща този свят на 3 юни 1963 година Обявен е за благословен от папа Йоан Павел II на 3 септември 2000 година Католическата черква празнува паметта му на 11 октомври - деня на свикването на Втория ватикански събор.

БИОГРАФИЯ

Анджело Джузепе Ронкали се ражда на 25 ноември 1881 година в Сото ил Монте, провинция Бергамо. Той е четвъртото от общо 13 деца. На 11 година постъпва в семинарията в Бергамо, където приключва гимназията и лицея. После отпътува за семинарията в Рим и след военната си работа през 1904 година е ръкоположен за духовник. По време на Първата международна война е полкови капелан, а през 1921 година е номиниран за ръководител на Централния съвет за мисионерска активност в Италия. През 1925 година става свещеник.

Спасява 24 000 евреи

24 000 евреи избавя Анджело Ронкали. От 1935 до 1944 година той служи в Истанбул. През цялото време на задачата си оказва помощ на бягащи от Европа евреи, употребявайки старите си контакти в България. Осигурява на 24 000 евреи от Балканите и Източна Европа ватикански визи, с цел да ги защищити от Холокоста. Свидетелски показания за това дава пред Нюрнбергския развой и тогавашният немски дипломат в Анкара - Фон Папен.

Днес улицата зад легацията на Ватикана в Истанбул носи името " Папа Ронкали ". През декември 2006 година Бенедикт ХVI откри монумент на Добрия папа в Истанбул.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР