Андерс Ослунд, шведски икономист, старши научен сътрудник в Атлантическия съвет

...
Андерс Ослунд, шведски икономист, старши научен сътрудник в Атлантическия съвет
Коментари Харесай

С исторически най-нисък рейтинг Путин е изкушен за "малка победоносна война"

Андерс Ослунд, шведски икономист, старши теоретичен помощник в Атлантическия съвет и създател на " Крони капитализмът на Русия: пътят от пазарна стопанска система до клептокрация ", в коментар за " Project Syndicate ".
Русия през днешния ден съставлява ясна и сегашна заплаха за международния мир. През юли президентът Владимир Путин разгласява дълга публикация " За историческото единение на руснаците и украинците ", като на процедура отхвърли законното битие на Украйна като самостоятелна национална страна. Тази година Путин също по този начин организира политика на военна готовност по границата с Украйна, първо през април, а още по-интензивно през последните седмици. Висши украински и американски чиновници, в това число президентът на Съединени американски щати Джо Байдън, предизвестяват, че Русия може да стартира масирана сухопътна война против Украйна при започване на 2022 година

В обществената сфера се стартират разнообразни аргументи за агресивното държание на Русия, само че най-важната се концентрира върху съветския крах и това прави страната по-опасна. Наистина ли Путин има намерение да нападне Украйна? Ако е по този начин, какво би трябвало да създадат Украйна и Западът?

Упадъкът е явен. Руската стопанска система е в цялостен застой от 2014 година (и най-вече в застой от 2009 г.), а Путин даде да се разбере, че няма интерес да реализира стопански растеж или от възстановяване на стандарта на живот. В щатски долари Брутният вътрешен продукт на Русия падна от 2,3 трилиона $ през 2013 година на 1,5 трилиона $ през 2020 година Откакто Путин за първи път нахлу в Украйна и нелегално анексира Крим през 2014 година, действителният (коригиран по отношение на инфлацията) наличен приход на съветските семейства е намалял с 10%.
Реклама
Тъй като няма положителни вести за стопанската система, Путин акцентира огромните интернационалните валутни запаси на Русия и минималния държавен дълг на страната. Тези статистически данни наподобява би трябвало да поддържат устрема му към национално " великолепие ", което се е трансформирало в синоним на неговото лично властническо ръководство.

Така Путин се стреми да сътвори една модерна Спарта - страна, вманиачена напълно и само по военната си мощност. След офанзивата на Русия против Грузия през август 2008 година, която разкри огромни военни дефекти, Кремъл предприе забележителна военна рационализация, до момента в който огромна част от останалата част от Европа продължи своето разоръжаване след Студената война.

Но относителната военна мощност на Русия евентуално към този момент е отминала връхната си точка. Според Стокхолмския интернационален институт за проучване на мира съветските военни разноски са достигнали 62 милиарда $ през 2020 година, година, когато военните разноски на Съединени американски щати са били 778 милиарда $, а на Китай са били 252 милиарда $. Дори Индия изпревари Русия със своя боен бюджет от 73 милиарда $.

Виждайки очевидните знаци, сега Путин може би си мисли, че в случай че Русия ще печели от военната си мощ, то би трябвало да покаже мускулите си в този момент преди икономическите фундаменти на страната да ерозират още повече. Освен това тазгодишният взрив на цените на суровините (особено на силата и металите) ускори тласъка на Кремъл да кове желязото, до момента в който е горещо.
Реклама
Подобно на притиснато в ъгъла животно, силите в крах постоянно са най-опасни. Както Греъм Алисън от Харвардския университет ни припомня в " Предопределени за война ", точно една залязваща мощ - Австро-Унгария, стартира Първата международна война, като афишира война на Сърбия. В сегашния подтекст наподобява, че руснаците възнамеряват танкова и артилерийна акция, напомняща за Втората международна война. Ако е по този начин, военната им машина е тъкмо толкоз остаряла, колкото и възгледите на Путин за Украйна.

Един актуален миролюбив западен четец може да се запита за какво Путин би желал да стартира война. Нима той не е осведомен с наследството на Вячеслав декор Плеве, съветския вътрешен министър, фамозен с крилатата си фраза от 1904 година: " За да предотвратим гражданска война, имаме потребност от дребна победоносна война! " Скоро по-късно изявление Фон Плеве е погубен от бунтовник. Въпреки това Руско-японската война от 1904-05 година се състоя. Конфликтът не е нито дребен, нито триумфален за Русия - и в последна сметка катализира революцията от 1905 година

Путин най-вероятно е по-фокусиран върху личните си дребни, сполучливи войни в Грузия през 2008 година и изключително в Крим през 2014 година, която докара до най-високите му рейтинги до момента. Оттогава утвърждението му изкопа нови дъна и с натрупването на публично неодобрение той ускори политическите репресии до ниво, невиждано откогато неговият воин, починалият руски водач Юрий Андропов, беше на власт (1982-84).

За да оправдае все по-екстремните репресии, Путин ускори пропагандната машина на Кремъл до руско равнище. Но антизападните послания няма да убедят популацията да го поддържа . Затова той се нуждае от още една извънредно сполучлива война. И защото Русия няма късмет в огромна война против целия Запад, тя се нуждае от доста по-ограничен спор. Оттук и изборът на Путин на Украйна, която той назовава западен васал.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Енергетика 2 Право 3 Право 1 Енергетика 2 Право 3 Отбрана 1 Право 2 Икономика 3 Енергетика Реклама
Но и в Украйна не е допустима дребна победоносна война. Както неотдавна посочи новият министър на защитата на Украйна Алексий Резников: " Човешката цена за Украйна би била пагубна, само че украинците няма да скърбят сами. Русия също ще понесе големи загуби. Снимките на ковчези, които се връщат в Русия от фронтовата линия в Украйна, ще се разпространят като вирус из обществените медии и скоро ще се окажат прекалено много даже за цензорите на Кремъл. Голяма война в Украйна би хвърлила цяла Европа в рецесия. "

Американските разследващи организации предизвестяват, че Русия активизира към 175 000 бойци покрай границата си с Украйна. Но армия с подобен размер не би била задоволителна. Активните военни сили на Украйна се състоят от 250 000 бойци, доста от които с богат военен опит, които ще пазят родината си против хор, които може да нямат по-висока цел от това да получат заплатите си.

Грешката на Русия през 1904 година е, че тя не взима Япония насериозно като военна мощ. Победата на Япония в спора съдбовно отслабва властта на царя, което разрешава и последвалата гражданска война да успее. Руско-украинската война през 2022 година може да се окаже още по-голяма нелепост, от която Путин надали ще оцелее.

Междувременно не би трябвало да се разрешава на Кремъл да се облагодетелства от дрънченето със саби на вътрешнополитическата съветска сцена. Западът отговори единствено с лимитирани наказания след предходната експанзия на Путин против Грузия и Украйна. Той би трябвало да се поучи от тези неточности и да застане напълно с Украйна. Освен да обезпечава военни доставки и образование за Украйна, Западът би трябвало да наложи в действителност опустошителни наказания против Русия. Байдън и държавният секретар на Съединени американски щати Антони Блинкен дадоха обещание най-малко това. Те и европейските съдружници на Америка в този момент би трябвало да изпълнят обещанията си.
Бюлетин Вечерни вести
Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Вашият email Записване
Реклама Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Тема Коментари и анализи
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР